Estudi europeu

L’ús de les mascaretes augmenta els danys del tabac

L’ús de les mascaretes augmenta els danys del tabac

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Fumar cigarrets tradicionals o no combustibles mentre es porta una mascareta quirúrgica dona lloc a un augment doble del monòxid de carboni exhalat i a un deteriorament de la funció dels vasos sanguinis en comparació amb els períodes sense mascareta. Aquesta és la conclusió d’una investigació que es publica a l’European Journal of Preventive Cardiology, una revista de la Societat Europea de Cardiologia.

«L’estudi suggereix que fumar qualsevol producte del tabac s’ha tornat encara més perillós durant la pandèmia de la covid, a causa de la necessitat de portar una màscara durant llargues hores –destaca l’autor de la investigació, el professor Ignatios Ikonomidis, de la Universitat Nacional i Kapodistriana d’Atenes (Grècia)–. Investigacions anteriors han demostrat que el deteriorament de la funció vascular està relacionat amb problemes cardíacs i mort prematura».

Nivells de monòxid de carboni

El treball es va centrar en els cigarrets tradicionals (combustibles) i en els no combustibles, també anomenats productes de tabac «sense calor» o «escalfats». Els cigarrets no combustibles contenen tabac que s’escalfa electrònicament a una temperatura més baixa que la d’un cigarret de combustió, cosa que produeix un aerosol inhalable que conté nicotina. L’estudi no va incloure els cigarrets electrònics (també anomenats ‘vaping’), que escalfen electrònicament un líquid que conté nicotina per crear un aerosol que s’inhala.

Els investigadors van estudiar els nivells de monòxid de carboni exhalat en els fumadors mentre portaven una mascareta durant les hores de feina i els van comparar amb els nivells de monòxid de carboni durant els dies lliures sense mascareta. En un segon pas, els investigadors van examinar si el canvi en l’exposició al monòxid de carboni anava acompanyat d’un deteriorament de la funció dels vasos sanguinis.

40 fumadors

En l’estudi, hi van participar 40 fumadors de cigarrets convencionals, 40 usuaris exclusius de cigarrets sense combustió i 40 no fumadors d’edat i sexe similars que eren personal mèdic en un hospital universitari. Es van excloure els individus amb malalties cardiovasculars conegudes, hipertensió, diabetis, dislipèmia, malaltia renal crònica o fibril·lació auricular, ja que aquestes condicions poden afectar la funció vascular.

Els investigadors van mesurar el monòxid de carboni exhalat després d’una respiració profunda i els marcadors de la funció vascular (velocitat de l’ona del pols, índex d’augment i pressió arterial sistòlica central). Les avaluacions de referència es van fer a primera hora del matí, després de dormir sense mascareta, per obtenir-ne els valors després d’un llarg període sense fumar. Els participants van ser assignats aleatòriament a una segona avaluació després d’un torn de vuit hores amb mascareta o de vuit hores sense mascareta. A continuació, van passar a una tercera avaluació després de vuit hores de descans sense màscara o de vuit hores de feina amb màscara.

L’edat mitjana dels participants era de 45 anys i el 72% eren dones. Es va fumar un nombre similar de cigarrets combustibles o no combustibles durant els períodes amb mascareta i sense. En els fumadors de cigarrets convencionals, el monòxid de carboni exhalat va augmentar de 8,00 parts per milió (ppm) a l’inici de l’estudi a 12,15 ppm sense màscara i a 17,45 ppm amb màscara. En els fumadors de cigarrets sense combustió, el monòxid de carboni exhalat va augmentar d’1,15 ppm a l’inici a 1,43 ppm sense màscara i a 2,20 ppm amb màscara. Entre els no fumadors, el monòxid de carboni exhalat no va diferir entre els períodes de referència, sense màscara i amb màscara.

Dany vascular

Notícies relacionades

Tant en els fumadors de cigarrets com en els no fumadors, tots els marcadors vasculars van ser més alts mentre portaven una màscara en comparació amb els que no la portaven. En els no fumadors, no hi va haver diferències als marcadors vasculars entre els tres períodes.

«En comparació amb els fumadors de cigarrets de combustible, els consumidors de cigarrets sense combustió van presentar nivells de monòxid de carboni més baixos en la línia de base i augments menors del mal vascular mentre portaven una màscara», assenyala Ikonomidis. No obstant, els resultats demostren que fumar qualsevol producte del tabac mentre es porta una mascareta pot perjudicar encara més la funció dels vasos sanguinis en comparació amb els períodes sense mascareta, com a mínim, en part, a causa de la reinhalació de monòxid de carboni més gran i/o vapors rics en nicotina. «Els resultats proporcionen un impuls encara més significatiu perquè tots els fumadors abandonin l’hàbit», ressalta.