transmissió del coronavirus

Sanitat alerta del perill de fumar en temps de Covid: més risc de contagi

El contacte amb la mascareta i entre dits i boca és un perill, al igual que l'expulsió de gotetes respiratòries

Un informe també alerta sobre «el factor de relaxació de la distància social de seguretat»

zentauroepp53963243 tabaco mascarilla200702132113

zentauroepp53963243 tabaco mascarilla200702132113

1
Es llegeix en minuts

Els cigarrets poden actuar com a transmissors del coronavirus i per això el Ministeri recomana no fumar en ambients socials.  La Comissió de Salut Pública del Sistema Nacional de Salut (SNS) ha aprovat per consens el ‘Posicionament en relació amb el consum de tabac i relacionats durant la pandèmia per la Covid-19’, en què s’alerta sobre els riscos associats a fumar i vaporejar. I és que, a més dels danys a la salut que comporta el tabac, la manipulació de la mascareta i el contacte dels dits amb la boca després de tocar els cigarrets podrien actuar com a transmissors.

A més, el text remarca que l’esmentat acte comporta l’expulsió de gotetes respiratòries que «poden contenir càrrega viral i ser altament contagioses» juntament amb «el factor de relaxació de la distància social de seguretat». Per això, recomana seguir mesures especials d’higiene en relació amb el consum de productes del tabac i relacionats.

«Se n’ha d’evitar el consum en ambients comunitaris i socials i, en cas de fer-se, ha de ser en espais separats oberts, extremant les mesures d’higiene personal de qui consumeix, amb rentat de mans previ i posterior a la manipulació dels productes i estris utilitzats», destaquen des del departament que dirigeix Salvador Illa.

Pipa d’aigua

Notícies relacionades

Així mateix, el document es refereix de manera específica a les pipes d’aigua, la utilització compartida de les quals es trobava prohibida durant les fases 1, 2 i 3 del pla per a la transició cap a una nova normalitat en funció a l’establert en la lletra f) dels articles 16 i 19 de les respectives ordres ministerials.

En aquest sentit, el document assegura que evitar utilitzar-les resulta també indicat ara tenint compte les recomanacions generals d’higiene per evitar la transmissió de la Covid-19. De fet, sobre aquest consum ja hi ha algunes comunitats autònomes que estan desenvolupant, de manera complementària, la seva pròpia normativa.

Temes:

Coronavirus