Augment de la pobresa

Informe de Càritas: A Catalunya hi ha 2,2 milions de persones en situació de vulnerabilitat

  • 241.000 famílies s’han vist beneficiades per les ajudes socials de Càritas durant el 2021

  • En total es van destinar a ajudes i projectes socials 49,6 milions d’euros

Informe de Càritas: A Catalunya hi ha 2,2 milions de persones en situació de vulnerabilitat

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

L’informe de les Memòries del 2021 de les Càritas diocesanes de Catalunya revela que actualment hi ha 2,2 milions de persones en situació de vulnerabilitat, cosa que representa pràcticament un terç de la població total del territori. Aquestes dades mostren un increment d’un milió de persones respecte a l’any 2019, dada que des de Càritas consideren preocupant i manifesten la necessitat d’actuació imminent davant d’aquesta situació. «Les persones que ens arriben estan cada vegada més deteriorades, són més vulnerables i moltes estan en situacions límit. Aquestes dades ens mostren la realitat que existeix i la necessitat d’actuar, ja no només en el terreny polític, sinó també en el terreny social, de comunitat», comenta Romà Casanova, bisbe de Vic i president de Càritas Diocesana de Vic.

Durant l’any passat, més de 241.000 famílies es van beneficiar de l’acció social de Càritas a Catalunya, cosa que representa un augment del 21% respecte a l’any anterior. Del total de les famílies ateses, el 48% tenen adolescents i infants a càrrec i d’aquest total, el 17% es correspon a les famílies monoparentals. El 2021 va ser un any marcat per les conseqüències de la crisi de la covid i a Càritas es relaciona l’augment de persones en situació de vulnerabilitat amb les conseqüències, especialment econòmiques i digitals, de la pandèmia.

Notícies relacionades

«L’any 2020 ha deixat problemàtiques estructurals noves, com la fractura digital, i ha accentuat la precarietat laboral, factor clau en l’augment de persones en risc d’exclusió», ha explicat Caye Gómez, representant del Grup de Treball d’Anàlisi Social de Càritas Catalunya. Durant l’any passat, Càritas va destinar 49,6 milions d’euros a ajudar aquestes persones, dedicats íntegrament a projectes i ajudes socials, tanmateix, les xifres del 2021 no són bones i Càritas aposta per «afrontar aquesta crisi social amb polítiques destinades a posar aquestes persones en el centre, de manera que la cobertura arribi a tots», ha afegit Gómez.

Més polítiques socials i de vivenda

La vivenda i la precarietat laboral són dos dels factors que s’han tingut en compte per valorar els estats de vulnerabilitat. L’accés a la vivenda és una de les problemàtiques més greus per a les persones que tenen recursos econòmics. La tendència a l’alça dels preus dels immobles juntament amb els salaris baixos i la inestabilitat laboral fan molt difícil que moltes persones puguin disfrutar d’una vivenda digna. Per això des de Càritas aposten per la creació d’un programa real de vivenda pública de lloguer. A més, aposten per un pla de formació ocupacional que orienti les persones a formar-se per a les noves necessitats del mercat laboral. També reclamen un sistema fiscal més just i unes polítiques públiques destinades a afavorir la inserció laboral dels joves i a les ajudes a les famílies.