Els campaments d’estiu, una eina per pal·liar la pobresa a Espanya

• Save the Children ha iniciat les seves colònies urbanes i campaments d’estiu per donar suport a més de 2.000 nens i nenes en risc de pobresa i exclusió social.

Els campaments d’estiu, una eina per pal·liar la pobresa a Espanya

© Pablo Martí

2
Es llegeix en minuts

«Només per no ser a casa, estaria anant amb la meva mare a fer la compra, però és millor venir aquí perquè també em refresco i no estic a casa tancat», explica l’Isaac, de 10 anys. 

S’inicia el juliol i, amb aquest mes, les desitjades vacances d’estiu per a milions de nens i nenes a Espanya. Lamentablement, per a la infància i adolescència més vulnerable, l’estiu no acaba sent el període vacacional desitjat. 

Molts preferirien haver continuat amb la seva rutina escolar en la qual continuar socialitzant amb les seves amistats i, si comptaven amb beques menjador, rebent un menjar saludable al dia. I és que, per a les famílies més vulnerables, el fet de poder fer front als costos de conciliació i alimentació necessaris per atendre els seus fills i filles en el període estival, s’ha convertit en un repte gairebé inabastable. 

«Ens trobem amb famílies amb diverses situacions de vulnerabilitat, en què el fill o filla ha d’acompanyar la seva mare o pare a l’espai laboral perquè no poden quedar-se sols a casa. O per exemple nens i nenes que es passen tot l’estiu amb una ‘tablet’, enganxats a les noves tecnologies, sense poder disfrutar dels recursos que tenen al barri», explica Miriam Sanchez, coordinadora familiar i d’acció social de Save the Children a Barcelona. 

Per això, un any més, Save the Children, ha donat inici a les colònies urbanes i als campaments d’estiu, on més de 2.000 nens i nenes tindran garantit menjar, oci i reforç educatiu, durant els mesos de juny, juliol i agost. 

«No és el mateix ser aquí que a casa meva, perquè a casa meva no tenia companyia i aquí puc disfrutar dels meus amics», explica Scarlett, de 13 anys, participant de les colònies de Save the Children. 

Els programes d’estiu que ofereix l’organització compten amb tota mena d’activitats, com: sortides culturals, excursions, activitats de sensibilització, dies de piscina o platja i tallers de nutrició, entre d’altres. A més, Save the Children també garanteix almenys un àpat equilibrat i complet al dia a través del servei de menjador al mateix centre, o amb l’entrega de càtering per emportar-se’l a casa. 

Notícies relacionades

«El que més em va agradar la primera vegada que vaig venir, és que la profe ens va dir que sempre faríem excursions. Jo estic apuntat dues setmanes, però em vull quedar sempre», conclou l’Amín de 9 anys.

Per a moltes famílies aquest suport extra és fonamental per a la conciliació i a nivell econòmic, però, sobretot, perquè els seus fills i filles no es quedin enrere mentre disfruten del dret a l’oci en aquesta època vacacional. És imprescindible la inversió pública per ampliar l’oferta lúdica i educativa a l’estiu i combatre la falta d’oportunitats, estimulació i desenvolupament entre la infància i adolescència que viu en situació de pobresa.