Mesura de Salut

Catalunya torna a simplificar el sistema d’altes i baixes per covid per la pressió en la primària

Les baixes per insuficiència respiratòria aguda (que inclou més virus) han augmentat un 84,5% en quatre setmanes

Assessors científics del Govern demanen complir l’obligatorietat de la mascareta al metro

  • ¿Com es pot demanar cita per posar-se la vacuna de la covid a Catalunya?

Catalunya torna a simplificar el sistema d’altes i baixes per covid per la pressió en la primària

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Com va passar al gener, quan la sisena onada colpejava amb força, la Conselleria de Salut de Catalunya ha tornat a simplificar el sistema d’altes i baixes per covid-19 per alleujar la pressió que la pandèmia està tenint en l’atenció primària. Malgrat que, segons Salut, els contagis han alentit la seva pujada (segons el Biocomsc, és esperable que Catalunya arribi al pic de contagis aquesta setmana), la pressió en el sistema no és menyspreable. En les últimes quatre setmanes, les baixes per insuficiència respiratòria aguda (que inclou no només la covid-19, sinó també la grip o refredats) han augmentat un 84,5% a Catalunya.

A partir de demà, qualsevol persona que tingui una «simptomatologia compatible amb la covid-19 o la grip», sense necessitat d’un test positiu, pot demanar la baixa a través de La Meva Salut. «És important que aquesta sol·licitud sigui d’una baixa per simptomatologia compatible amb covid-19», ha destacat la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, en una roda de premsa per informar sobre la situació epidemiològica. Per obtenir aquesta baixa, ha insistit Craywinckel, cal estar «malalt» i indisposat per anar a treballar, no n’hi ha prou amb tenir símptomes de la covid-19 que no necessàriament han de ser incapacitants.

La baixa estarà limitada a cinc dies. A partir d’aquí, el pacient rebrà l’alta automàtica. «És una mesura que no ve per quedar-se, sinó que és temporal», ha destacat Craywinckel, tot i que no ha precisat quant temps estarà vigent. «Depèn de la pandèmia», ha dit. Aquest nou sistema de baixes per covid-19 estarà vigent «al llarg del dia de demà».

Aquesta nova mesura té a veure amb l’augment de la pressió en l’atenció primària. Segons dades de Salut, han augmentat un 16,24% les visites per covid-19 als CAPs respecte a la setmana anterior. Un 9,07% de visites a la primària són per coronavirus.

Augment de contagis

Salut insisteix que aquesta setena onada de covid-19 (hi ha els qui ja parlen que estem entrant en una vuitena) no té la gravetat de les anteriors. Tampoc té una incidència tan disparada. Tanmateix, preocupa la pressió que està tenint no només en els centres de salut, sinó també als hospitals. «Hi ha una ocupació de recursos per covid i, si no n’hi hagués, treballaríem millor», va reconèixer Craywinckel.

Precisament davant aquest augment de contagis i hospitalitzacions, el comitè científic assessor del Govern per a la covid-19 ultima un decàleg de recomanacions. Entre aquestes hi ha que es compleixi amb l’ús de mascareta en els espais en els quals està indicat per a tothom, com el metro i altres transports públics.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha admès que la infecció dels professionals de la sanitat és un problema afegit als torns de vacances d’estiu de la plantilla dels centres d’atenció primària i hospitals. Tot i així, Craywinckel ha dit que Salut «intentarà» que tots els sanitaris facin vacances. «S’ho mereixen», ha precisat.

Puja l’ocupació de les ucis

Tot i que la pressió de la covid-19 a les ucis no és la d’abans, aquesta setmana ha tornat ha tornat a pujar i ja hi ha 52 malalts greus en aquestes unitats a tot Catalunya. També pugen les hospitalitzacions en planta convencional: aquest dimarts ja hi ha 2.032 ingressats, dels quals el 78% tenen 60 anys o més.

Segons Argimon, la infecció per SARS-CoV-2 està «molt estesa, però amb una gravetat que no és la de fa un any», per la qual cosa ha demanat no analitzar les dades amb la mateixa perspectiva que la del 2020 o el 2021, ja que la variant òmicron ha «canviat el paradigma» i ara l’objectiu és mirar de «normalitzar» la convivència amb la covid.

En tot cas, ha avançat que el comitè científic assessor del Govern per a la covid farà públic un decàleg en què enumeraran les mesures que recomana per frenar la corba ascendent de contagis, que els experts confien que arribi al pic en la segona meitat de juliol.

Entre altres aspectes, el document dels assessors recordarà que és obligatòria la mascareta al transport públic, ha avançat Argimon, en un moment en què cada vegada es veu més gent sense el tapaboques als metros i autobusos de Barcelona.

Els contagis, a la baixa

Notícies relacionades

Per la seva banda, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha acompanyat Craywinckel en la roda de premsa d’aquest dimarts, ha explicat que «continua l’increment de les infeccions respiratòries agudes» (que inclouen la covid i altres virus, com la grip), tot i que «potser una mica més lleu que la setmana passada». «Hi ha una frenada de l’increment», ha dit. Segons el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Catalunya arribarà al pic de contagis aquesta setmana.

A més, les subvariants de l’òmicron, la BA.4 i la BA.5, ja són presents en el 75% dels contagis a Catalunya, segons Cabezas. Cabezas ha tornat a cridar la població a posar-se la tercera dosi (o la dosi de record), que de moment només tenen el 50% dels catalans. Aquesta punxada és, insisteix Salut, una excel·lent eina per estar protegit davant l’augment de contagis.