Producció clandestina

Desmantellada una fàbrica il·legal que produïa 50 milions de cigarrets al mes

La Policia acusa els cinc detinguts per l’operació dels delictes d’organització criminal, delicte contra la propietat industrial, contraban i contra la salut pública

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Policia Nacional ha desarticulat a la localitat madrilenya d’Alcalá de Henares una organització criminal que gestionava una fàbrica itinerant de producció clandestina de tabac que produïa gairebé 50 milions de cigarrets al mes en una operació en la qual ha detingut cinc persones.

Aquesta operació, conjunta amb Vigilància Duanera de l’Agència Tributària, ha desmantellat la primera fàbrica il·legal de producció de filtres de cigarrets detectada a Espanya en la qual s’han intervingut 20 tones d’acetat i la maquinària per fabricar-les i amb capacitat per elaborar 600.000 filtres per hora.

La investigació va començar el 2018 arran d’una informació proporcionada per l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau, que advertia que un home relacionat amb la fabricació il·lícita de cigarrets hauria establert una empresa de transport de mercaderies que operava en tot el territori nacional.

Gràcies a la cooperació policial amb Bulgària i Alemanya, els agents van esbrinar que una organització criminal estava captant ciutadans búlgars amb coneixements de la indústria del tabac per venir a Espanya a treballar en aquesta fàbrica clandestina, ubicada en un polígon d’Alcalá de Henares.

La localització va ser complexa, ja que els agents van detectar que l’organització canviava periòdicament la ubicació del centre de producció, que disposava de fortes mesures de seguretat, com inhibidors de freqüència i càmeres, així com estructures aïllades amb doble sostre i parets per ocultar tota activitat.

Treballadors en condicions d’explotació

A més, l’organització podia arribar a mantenir els treballadors setmanes senceres sense sortir de la nau en condicions insalubres, sense llum natural ni ventilació, a més de sotmetre’ls a un ferri control amb càmeres perquè complissin amb els horaris imposats.

Durant el registre, els agents van detenir tres integrants de l’organització que estaven desmantellant les instal·lacions per establir la fàbrica en una altra ubicació.

Els investigadors van confiscar 15.280.000 cigarrets amb un valor de tres milions d’euros, 240 quilograms de picada de tabac i tota la maquinària necessària per dur a terme l’activitat.

Notícies relacionades

En una segona fase de la investigació es van produir dos arrestos més i es van localitzar tres naus industrials vinculades amb l’organització criminal, a més de descobrir-se una fàbrica il·legal de filtres de cigarrets, la primera detectada a Espanya.

La Policia acusa els cinc detinguts dels delictes d’organització criminal, delicte contra la propietat industrial, contraban i contra la salut pública, si bé continua oberta per localitzar altres integrants de l’organització. 

Temes:

Tabac