De cara al 2023
Nou debat a Brussel·les sobre l’etiquetatge del vi, ¿serà com el tabac?
Grups polítics i organitzacions aposten per introduir advertències sobre les conseqüències que el consum d’alcohol pot tenir per a la salut
Des de les principals denominacions d’origen es proposen alternatives com la implementació voluntària de pictogrames a les etiquetes

wine-541922 1920
El debat sobre si el consum d’alcohol, especialment vi, augmenta el risc de desenvolupar malalties com el cánceres reobrirà a l’Eurocambra durant les pròximes setmanes. Així ho han confirmat els eurodiputats Dolors Montserrat i Juan Ignacio Zoido. La controvèrsia estarà lligada a la modificació del Reglament Europeu 1169/2011, que regula l’etiquetatge de productes alimentaris, així com la informació facilitada al consumidor sobre aquests.
Així doncs, tal com ja va passar amb el cas del tabac, alguns grups polítics i organitzacions aposten per introduir a partir del 2023 advertències sobre les conseqüències negatives que l’alcohol pot tenir per a la salut dels seus consumidors.
Criminalització del vi
En les seves declaracions, Monserrat s’ha referit a la Declaració d’Oslo, on es recolza la implementació d’advertències en l’etiquetatge de productes alimentaris. L’eurodiputada també ha explicat que aposten per «restringir o prohibir l’exposició al màrqueting de productes alcohòlics», destacant casos com els joves i altres grups vulnerables.
Així mateix, Zoido ha sortit en defensa de productes com el vi, remarcant que compta amb característiques sostenibles i intervé en l’absorció del carboni. L’eurodiputat també ha fet al·lusió a la complicada situació que travessa el sector vinícola, que s’ha vist ressentit per la inflació i la falta de subministraments. Al seu torn, també ha denunciat que es tracti de criminalitzar les denominacions d’origen, per la qual cosa ha proposat utilitzar criteris «objectius i científics» per a l’etiquetatge d’aquests productes.
Risc «mínim» per a la salut
El sector vinícola no ha trigat a respondre a aquestes novetats. Des de la Federació Espanyola del Vi (FEV), el director general José Luís Benítez ha recordat que «no hi ha evidència científica que el consum moderat de vi o cava en la dieta mediterrània produeixi perjudici a la salut».
Notícies relacionadesAl seu torn, Benítez ha manifestat que en el pitjor dels casos, amb un consum abusiu d’alcohol, el risc de contraure malalties com el càncer continua sent «mínim».
Pictogrames a les etiquetes
Des de les principals denominacions d’origen ja s’ha adoptat una actitud proactiva per dialogar amb els eurodiputats espanyols. Sobre la taula, s’han posat opcions alternatives com la implementació voluntària de pictogrames en l’etiquetatge, una opció molt allunyada de les imatges que s’inclouen en els paquets de tabac.
- Urbanisme Les obres a l’interior de l’estació de Sants desorienten els viatgers
- Ferran Olivé, tresorer del FC Barcelona: "Limak té més solvència tècnica que totes les constructores espanyoles"
- TRIBUNALS La justícia reactiva la investigació de la mort d’Andic
- Revolució en la mobilitat Els llums V16 permetran avisar dels incidents de trànsit en temps real
- SANITAT València tampoc fa tots els cribratges de càncer
- Platja El pacífic poble a només 15 minuts de Santa Coloma de Gramenet: espectacular
- Científic de prestigi Manel Esteller deixa l’Institut Josep Carreras després d’una auditoria per presumptes irregularitats
- A Barcelona Un cotxe es precipita a la rambla del Carmel al sortir d’un pàrquing marxa enrere
- NEGA QUALSEVOL POLÈMICA Hansi Flick, sobre Lamine Yamal: «té una actitud molt professional, en la seva vida privada no m’hi fico»
- Gir judicial Jonathan Andic, de testimoni a investigat: ¿què sabem i què no de la mort del fundador de Mango?