De cara al 2023

Nou debat a Brussel·les sobre l’etiquetatge del vi, ¿serà com el tabac?

Grups polítics i organitzacions aposten per introduir advertències sobre les conseqüències que el consum d’alcohol pot tenir per a la salut

Des de les principals denominacions d’origen es proposen alternatives com la implementació voluntària de pictogrames a les etiquetes

wine-541922 1920

wine-541922 1920

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El debat sobre si el consum d’alcohol, especialment vi, augmenta el risc de desenvolupar malalties com el cánceres reobrirà a l’Eurocambra durant les pròximes setmanes. Així ho han confirmat els eurodiputats Dolors Montserrat i Juan Ignacio Zoido. La controvèrsia estarà lligada a la modificació del Reglament Europeu 1169/2011, que regula l’etiquetatge de productes alimentaris, així com la informació facilitada al consumidor sobre aquests.

Així doncs, tal com ja va passar amb el cas del tabac, alguns grups polítics i organitzacions aposten per introduir a partir del 2023 advertències sobre les conseqüències negatives que l’alcohol pot tenir per a la salut dels seus consumidors.

Criminalització del vi

En les seves declaracions, Monserrat s’ha referit a la Declaració d’Oslo, on es recolza la implementació d’advertències en l’etiquetatge de productes alimentaris. L’eurodiputada també ha explicat que aposten per «restringir o prohibir l’exposició al màrqueting de productes alcohòlics», destacant casos com els joves i altres grups vulnerables.

Així mateix, Zoido ha sortit en defensa de productes com el vi, remarcant que compta amb característiques sostenibles i intervé en l’absorció del carboni. L’eurodiputat també ha fet al·lusió a la complicada situació que travessa el sector vinícola, que s’ha vist ressentit per la inflació i la falta de subministraments. Al seu torn, també ha denunciat que es tracti de criminalitzar les denominacions d’origen, per la qual cosa ha proposat utilitzar criteris «objectius i científics» per a l’etiquetatge d’aquests productes.

Risc «mínim» per a la salut

El sector vinícola no ha trigat a respondre a aquestes novetats. Des de la Federació Espanyola del Vi (FEV), el director general José Luís Benítez ha recordat que «no hi ha evidència científica que el consum moderat de vi o cava en la dieta mediterrània produeixi perjudici a la salut».

Notícies relacionades

Al seu torn, Benítez ha manifestat que en el pitjor dels casos, amb un consum abusiu d’alcohol, el risc de contraure malalties com el càncer continua sent «mínim».

Pictogrames a les etiquetes

Des de les principals denominacions d’origen ja s’ha adoptat una actitud proactiva per dialogar amb els eurodiputats espanyols. Sobre la taula, s’han posat opcions alternatives com la implementació voluntària de pictogrames en l’etiquetatge, una opció molt allunyada de les imatges que s’inclouen en els paquets de tabac.

Temes:

Vi Tabac