Efectes de l’ictus

El final de les addiccions podria estar a prop gràcies a un estudi sobre lesions cerebrals

La descoberta d’un patró específic de connectivitat cerebral podria explicar la remissió sobtada del tabaquisme i l’alcoholisme

icoy35940951 tabaco liar161017170932

icoy35940951 tabaco liar161017170932 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi sobre lesions d’un circuit cerebral comú ha revelat que els danys en determinades estructures nervioses podrien conduir a la remissió d’una addicció. L’informe, publicat a Nature Medicine, ha sigut portat a terme per un equip de metges i investigadors finlandesos i dels EUA encapçalat per Juho Joutsa i Michael Fox.

La recerca té el seu origen en els efectes observats en grans fumadors després de patir un ictus. Després de patir aquests danys, el 26% de la mostra, de 129 pacients, va deixar de fumar de cop i no ha tornat a consumir tabac. L’estudi del cervell d’aquests pacients ha portat a localitzar àrees concretes que semblen estar directament implicades en les addiccions.

Xarxa compartida

Tal com indica l’estudi, les lesions associades amb la remissió de l’addicció s’assignen a un circuit cerebral comú, no a una regió cerebral específica. És a dir, les ubicacions de lesions heterogènies que interrompen l’addicció es caracteritzen per un «patró específic de connectivitat». Així mateix, les lesions associades amb un menor risc d’alcoholisme van mostrar una connectivitat similar a les lesions que van interrompre l’addicció al tabaquisme. Això suggereix una «xarxa compartida» per a l’addicció entre aquestes substàncies d’abús.

Entre les estructures involucrades en aquest procés hi ha el cingulat dorsal, l’escorça prefrontal lateral i l’ínsula. Tanmateix, per ara es desconeixen els efectes secundaris associats amb aquests objectius, tal com es reconeix a l’informe.

Nous tractaments

Les descobertes podrien tenir implicacions en les tècniques dirigides a suprimir addiccions. Un d’aquests mètodes consisteix en l’estimulació magnètica transcranial, autoritzada als Estats Units, que resulta eficient contra les addiccions al tabac i a l’alcohol.

Notícies relacionades

Malgrat els avenços, a l’informe també es reconeixen certes limitacions. Com que l’estudi se centra en el tabaquisme i l’alcoholisme, resulta difícil la generalització dels resultats a altres addiccions. Així mateix, tampoc es contemplen altres factors que puguin influir en les interrupcions observades, sobretot pel que fa a variables socioeconòmiques.

Per aquesta raó, des de l’equip de la recerca es recomana comprovar les conseqüències d’aquests descobriments en assajos clínics controlats.