Drets de les dones

L’OMS recorda que l’avortament segur «salva vides» i demana garantir el seu accés arreu del món

Tedros Adhanom Ghebreyesu ha expressat la seva preocupació davant l’impacte simbòlic que pot tenir la decisió del Tribunal Suprem als EUA, ja que pot transmetre un missatge equivocat

L’OMS recorda que l’avortament segur «salva vides» i demana garantir el seu accés arreu del món

Feed

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesu, ha recordat que l’avortament segur «salva vides» i ha demanat que es se’n garanteixi l’accés, i, per tant, el dret a les dones a rebre’l, arreu del món.

Tedros s’ha pronunciat així en roda de premsa després que el Tribunal Suprem dels Estats Units hagi eliminat el dret constitucional a l’avortament al país després d’anul·lar, tal com es va filtrar a principis de mes, la sentència Roe contra Wade que va reconèixer per primera vegada el dret de les dones a l’avortament sense restriccions durant el primer trimestre de l’embaràs, un precedent legal que s’utilitza al país des de 1973.

«L’avortament segur salva vides. Restringir-lo porta a les dones a cometre avortaments insegurs, els quals poden comportar diverses complicacions que poden acabar en la mort», ha recalcat el dirigent de les Nacions Unides. A més, fer l’avortament il·legal té conseqüències més greus en les dones que ja es troben en desavantatge social i econòmic.

Una barrera social i econòmica

«Limitar l’accés a l’avortament segur costa vides i té un impacte major en dones de les comunitats més pobres i marginades», va comentar el director de l’OMS, que va lamentar que amb la decisió de la Justícia nord-americana s’estigui donant l’esquena a quatre dècades d’avenços en aquest àmbit. «Totes les dones han de tenir el dret de decidir quan es tracta dels seus cossos i la seva salut. Punt», va emfatitzar el director general de l’organització.

«Si no hi tenen accés, [les dones] ho intentaran igual. Això les porta en mans de persones que s’aprofiten de la situació i es produeix un gran dany per a la salut o la mort per les complicacions que poden sorgir, com les infeccions», va explicar.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Tedros ha destacat que en els últims 40 anys la tendència als països ha anat cap a l’avortament segur i a garantir-hi l’accés. «Desgraciadament s’ha produït un retrocés, per això ara és més important que mai protegir el dret de la dona a l’avortament segur en totes les comunitats», ha dit per concloure.

Tedros també ha expressat la seva preocupació davant l’impacte simbòlic que pot tenir la decisió als Estats Units –amb la qual el Govern de Joe Biden està en desacord– ja que pot transmetre un missatge equivocat a altres països on hi ha moviments que «estan en contra del dret de les dones a decidir, cosa que és preocupant».

Temes:

OMS Avortament