Província de Lleida

L’onada de calor converteix Artesa en el primer gran foc forestal de l’estiu

Els Bombers mobilitzen tot el personal disponible i desallotgen nuclis urbans, una casa de colònies i un càmping

Incendi dArtesa de Segre.

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’incendi declarat aquest dimecres cap a les 13.00 hores a la població de Baldomar, a Artesa de Segre (Noguera), ja ha afectat unes 500 hectàrees de vegetació, segons dades provisionals dels Agents Rurals, i ha obligat a desallotjar més de 74 persones que eren per la zona, a més de les que han marxat voluntàriament al veure les flames. Es tracta ja del primer gran foc forestal de la temporada d’estiu (que astronòmicament encara no ha començat).

Els Bombers de la Generalitat preveuen que podria arribar a afectar unes 20.000 hectàrees. El cos ha demanat a tots els efectius disponibles que es dirigeixin a les seves dotacions sempre que hi hagi vehicles disponibles, davant la magnitud que estan adquirint els incendis. A la zona de Lleida es preveu treballar tota la nit.

Els Bombers de la Generalitat tenen desplegades 55 dotacions, entre les quals hi ha 9 mitjans aeris, 27 camions d’aigua i 20 dotacions de comandament, per combatre les flames que afecten una zona de bosc i cultius i que arriba a la serra del Montsec. S’ha demanat a la població d’aquesta àrea que tanqui portes i finestres per la proximitat del fum de l’incendi.

Els Bombers han desallotjat preventivament una casa de colònies on hi havia una quarantena de menors passant uns dies. Tots estan il·lesos i sans i estalvis. També han desallotjat un càmping a Os de Balaguer.

SITUACIO DE LA CLUA I BALDOMAR

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha afirmat que la situació és d’«extrema gravetat», i s’afegeix als altres quatre incendis que cremen a Catalunya en aquests moments.

Activat a l’Infocat

A la zona, i juntament amb els Bombers, també estan treballant pagesos amb tractors; tant al flanc dret com a l’esquerre. Estan llaurant els camps per oferir als Bombers diversos llocs on poder parar l’avanç de les flames. En general, la zona afectada per l’incendi és forestal però envoltada de camps en alguns punts. També hi ha alguns avencs on predomina la superfície rocosa.

Davant la progressió del foc i les altes temperatures, que avui han arribat als 39,3 graus a Artesa de Segre, Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat).

«Els estem buscant allotjament, primer amb famílies i amics, i hem buscat contactes per allotjar-los en algun establiment turístic de la zona», ha afirmat Maria Bernaus, regidora de Baldomar.

Ajuda dels pagesos

Els bombers compten amb la col·laboració dels ajuntaments i d’agricultors que amb els seus tractors han contribuït a llaurar els camps perquè els efectius poguessin tenir un lloc des d’on aturar el foc.

El delegat de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, ha destacat la participació dels agricultors, a més d’agrair el treball de tots els equips d’extinció. «La situació és d’extrema gravetat», ha afirmat, a més de destacar que no s’han de lamentar danys personals.

Els altres sis incendis en els quals treballen els bombers són, per ara, de menor intensitat i, presumiblement, han sigut causats per la caiguda de llamps a les comarques lleidatanes.

L’alerta dels dos primers focs s’ha donat a les 18.50 hores, a Coll de Nargó, on hi ha sis dotacions terrestres, que són molt a prop un de l’altre i en una zona de difícil accés.

El tercer incendi s’ha declarat a Castellar de la Ribera i hi treballen cinc dotacions terrestres.

L’avís del quart s’ha rebut a les 19.22 hores i s’ha declarat a Oliana, on dues dotacions dels bombers afronten les flames.

Notícies relacionades

L’alerta del cinquè s’ha rebut a les 19.28 hores, on un llamp ha caigut en una zona rocosa d’Abella de la Conca i ha iniciat les flames que afronten dues dotacions.

Finalment, un altre incendi de vegetació ha afectat aquesta tarda la Foradada; l’avís s’ha rebut a les 17.12 hores i s’han mobilitzat nou dotacions terrestres, que encara remullen la zona, tot i que en aquest cas el foc està totalment envoltat amb una línia d’aigua des de poc abans de les set de la tarda.