La Generalitat activa el Pla Alfa

La meitat de les comarques de Catalunya, en risc d’incendi

Bombers han sufocat dos incendis de vegetació a Calonge i Vilafant; ahir ho van fer amb un altre a prop de Lleida que va cremar 15 hectàrees de terreny

La meitat de les comarques de Catalunya, en risc d’incendi

Bombers

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La meitat de les comarques, 21 de les 42 que integren Catalunya, estan en risc moderat o alt d’incendi, segons ha informat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, de manera que la Generalitat ha activat el Pla Alfa contra incendis.

Aquesta pla s’activa en paral·lel al Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor a les comarques afectades, sobretot al Segrià, el Pla d’Urgell i la Noguera, on es preveu que les temperatures seran molt elevades.

Segons els Agents Rurals, estan en risc alt d’incendi –nivell 2– la majoria de comarques de ponent de la província de Lleida: Alt Urgell, Garrigues, Noguera, Pallars Jussà, Segrià, Segarra i Urgell.

El risc moderat d’incendi –nivell 1– s’estén a altres comarques de Lleida, algunes de la Catalunya Central, de l’interior de Tarragona i la zona de l’Empordà: Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Sobirà, Anoia, Bages, Solsona, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès i Pla de l’Estany.

L’activació d’aquest pla comporta una vigilància exclusiva d’incendis forestals per part dels efectius dels Agents Rurals en els quals s’inclouen una sèrie d’actuacions, com el control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 metres de zones forestals, la identificació de l’autor del foc, el control de llocs predeterminats d’especial risc, el control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades i el servei de punts de vigilància estratègics i predeterminats.

Dos incendis de vegetació

Bombers de la Generalitat han sufocat dos petits incendis de vegetació el nord-est de Catalunya, concretament a Calonge –Baix Empordà–i a Vilanant –Alt Empordà–.

En l’incendi a Vilanant les flames s’han detectat al voltant de les dotze del migdia en una petita zona boscosa envoltada per camps coneguda com els boscos de Can Mola. Fins al lloc dels fets s’han desplaçat 11 dotacions terrestres –camions d’aigua– i quatre d’aèries –dos helicòpters i dos avions de vigilància i atac– que han estabilitzat i després extingit el foc. S’investiguen les causes que haurien provocat les flames.

Notícies relacionades

Quant al foc al paratge de Can Fonolleres de Calonge, hauria començat per un vehicle que s’ha incendiat aquest migdia.

Divendres, el cos de Bombers va haver d’actuar en un altre incendi de característiques similars a prop de Lleida que va afectar 14,5 hectàrees de terreny cultivable.