Accés a la universitat

Així ha sigut la prova de llengua catalana i literatura de la selectivitat a Catalunya

L’examen ha demanat als alumnes que diferenciïn les fricatives

Així ha sigut la prova de llengua catalana i literatura de la selectivitat a Catalunya
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els estudiants de Catalunya ja s’han examinat de l’examen de llengua catalana i literatura. La prova, que obria la segona jornada de la selectivitat, comparteix format amb la de llengua castellana i literatura, realitzada durant el primer dia de les PAU: una part de comprensió lectora i expressió escrita amb dues opcions a escollir, cada una amb un text diferent, i una part comuna de reflexió lingüística.

Comprensió lectora

Els alumnesi examinats han hagut de fer exercicis de comprensió lectora referents al text ‘Nocturn’, de Jaume Cabré, en l’opció A; o una adaptació feta a partir del text ‘Avatars humans per portar a terme assajos clínics’, d’Anna Reig. Al seu torn, també s’han formulat preguntes relatives a ‘La plaça del Diamant’, de Mercè Rodoreda, i a ‘Aigües encantades’, de Joan Puig i Ferreter.

En aquesta primera part de la prova, més enllà de valorar el nivell de comprensió de les lectures amb preguntes de veritable o fals, també s’han avaluat els coneixements lèxics relacionats amb la sinonímia o l’ús dels pronoms.

Expressió escrita

En el segon apartat, s’ha instat els estudiants a reescriure un text canviant els temps verbals de passat a present. Posteriorment, en l’opció del text que relatava l’entrevista amb Robert Balló, els examinats han hagut de redactar un text formal sobre una de les afirmacions del narrador.

Reflexió lingüística

Notícies relacionades

L’últim apartat de la prova, aquesta vegada comú per a tot l’alumnat, ha comptat amb cinc exercicis diferents, la suma total dels quals era de tres punts. En aquests s’ha requerit anàlisi de pronoms, oracions i sintagmes. Així mateix, s’han hagut de completar frases amb les opcions disponibles, adaptant-les a la forma verbal correcta o utilitzant els adjectius, substantius o verbs correctes.

Quant a l’exercici de fonètica, aquest any s’han hagut de remarcar les cinc grafies del so fricatiu alveolar sord.

Temes:

Selectivitat