Medicina

Una troballa sobre el caos genètic del càncer augura tractament per als casos més greus

L’estudi, fet per científics espanyols en col·laboració amb un prestigiós centre de Cambridge, dona esperança per precisar els diagnòstics i personalitzar els tractaments | Se’n podran beneficiar fins al 80 per cent dels pacients oncològics

Una troballa sobre el caos genètic del càncer augura tractament per als casos més greus
2
Es llegeix en minuts

Les teràpies contra el càncer són cada vegada més específiques, per això, conèixer amb detall el rerefons genòmic de cada tumor és essencial per fer diagnòstics més precisos i tractaments personalitzats, una cosa que fins ara era molt difícil en els càncers més agressius.

Ara, un equip internacional d’investigadors liderats per l’espanyol Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i el Cancer Research UK Cambrigde Institute, ha desenvolupat un mètode per desxifrar el ‘caos’ genètic dels càncers més mortals i utilitzar aquesta informació per tractar-los d’una manera molt més eficaç.

El mètode, descrit avui en un article publicat a la revista ‘Nature’, ajuda a detectar ‘empremtes’ en el genoma dels tumors que permeten saber quines mutacions genètiques han causat el càncer, una cosa que ajudarà a identificar els punts febles del tumor a què s’ha de dirigir cada tractament.

La investigació, codirigida per Geoff Macintyre, del CNIO, i Florian Markowetz, del Cancer Research UK Cambridge Institute (Regne Unit), ha sigut realitzada juntament amb Bárbara Hernando, també del CNIO, i amb altres científics de centres britànics, canadencs, belgues i alemanys.

El treball desxifra l’anomenada ‘inestabilitat cromosòmica’, una de les senyes d’identitat dels càncers més agressius.

En condicions normals, les cèl·lules del cos, al dividir-se, s’asseguren que les cèl·lules filles tinguin el nombre correcte de cromosomes però les cèl·lules del càncer, per contra, solen presentar pèrdues o guanys de fragments cromosòmics o de cromosomes sencers, un ‘caos genètic’ que sobretot es produeix en els càncers més greus. De fet, com més gran és la inestabilitat genòmica del tumor, més avançat sol estar el càncer, i pitjor és el pronòstic i la resistència a les teràpies.

Causes variades

Aquest fenomen biològic és molt complex perquè té causes variades i ocasiona múltiples conseqüències i per això, fins ara, quan es descobreix un tumor, el diagnòstic només assenyala si el càncer és d’alta o baixa inestabilitat cromosòmica, sense analitzar l’abast ni les causes d’aquesta inestabilitat. I això és precisament el que ha canviat aquest treball: permet conèixer en profunditat cada tumor, caracteritzar les causes, la diversitat i l’abast de la inestabilitat cromosòmica dels casos més greus, cosa que possibilitarà que tant el diagnòstic com el tractament siguin molt més precisos.

Fins ara, medicina personalitzada o de precisió només beneficiava al cinc per cent dels pacients, perquè als tumors amb alta inestabilitat cromosòmica, no tenen un sol gen defectuós sinó molts, per això no era possible utilitzar aquest tipus de medicina de forma eficaç.

Però amb el nou mètode, «podem descodificar i interpretar l’ADN d’aquests tumors complexos i així es pot seleccionar el tractament més òptim per a cada pacient», assegura Bárbara Hernando. «Calculem que fins a un 80% dels pacients oncològics podran beneficiar-se d’aquest descobriment, sobretot aquells que tenen càncers amb més taxa de mortalitat com el d’ovari, pàncrees, pulmó o esòfag», puntualitza la investigadora.

«Els nostres biomarcadors poden preveure l’eficàcia que tindran les teràpies sobre un tumor concret. Per obtenir aquests patrons dels diferents caos genòmics, hem analitzat la inestabilitat cromosòmica de 7.880 mostres de tumors de 33 tipus de càncer diferents», remarca Macyntire.

Notícies relacionades

El grup que ha realitzat aquesta investigació ha posat en marxa una empresa, ‘spin-off’, anomenada Tailor Bio, establerta al Regne Unit i que ha llicenciat una patent sobre aquest mètode.

La intenció dels investigadors amb aquests passos és que aquest avenç comenci a ser utilitzat a la pràctica clínica al més aviat possible.