Com actuar davant un cop de calor

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El risc d’insolació o cop de calor s’ha de tenir molt en compte durant aquests dies en què els termòmetres superaran els 40 graus, sense oblidar el factor de la humitat excessiva, que poden produir la deshidratació de l’organisme. La prevenció, amb una bona hidratació, l’ús de roba adequada, caminar per l’ombra, una bona alimentació i evitar el carrer en les hores de més calor, entre altres mesures, és sempre la millor opció, expliquen els experts de Sanitas.

Símptomes d’una insolació

Notícies relacionades

És fonamental saber quins són els símptomes d’un cop de calor per poder reaccionar a temps, ja que és una situació de risc que pot ser molt greu, especialment en persones grans i nens petits. En la fase inicial, els símptomes més habituals són mal de cap, marejos, nàusees i fins i tot vòmits. En la següent etapa sorgeixen altres símptomes, com rampes, augment de la temperatura corporal (en 10-15 minuts pot pujar fins als 40 graus), convulsions, alteració de la consciència o desorientació. I aquesta ja és una situació de gravetat que exigeix una reacció immediata, ja que, si no, es pot arribar a produir un col·lapse de l’organisme.

Què fer davant una insolació

Quan es reconeixen en una persona els símptomes d’una insolació o cop de calor, el més convenient és sempre acudir a un servei d’urgències o al lloc de socors si s’està a la platja o a la piscina. Però si per qualsevol raó això no fos possible, cal seguir els següents passos:

  • Portar la persona afectada a un lloc amb ombra i el més fresc possible.

  • Col·locar-la en posició semiasseguda, amb el cap aixecat per afavorir la respiració i que pugui entrar aire.

  • Per reduir la temperatura corporal, cal treure-li una mica de roba, donar-li aire (amb ventall o ventilador) i utilitzar compreses d’aigua freda al front, el clatell, el coll i altres parts del cos.

  • També ha de beure aigua fresca (l’ajudarà a baixar la temperatura corporal) per rehidratar-se, però ha de fer-ho a petits xarrups, no de cop, ja que això empitjoraria el seu estat.

  • Una vegada que hagi millorat el seu estat cal acompanyar-la a un servei mèdic d’urgències per sotmetre-la a una revisió exhaustiva i posteriorment a un estret seguiment mèdic durant alguns dies.

  • Si no es recupera o fins i tot arriba a perdre el coneixement, cal fer-la jeure amb les cames flexionades i trucar immediatament a urgències. 

Temes:

Estiu Calor