VIOLÈNCIA MASCLISTA

Igualtat detecta un repunt de feminicidis en els mesos de maig

El bon temps i un augment de la llibertat de moviment podrien ser-ne alguns arguments

Igualtat detecta un repunt de feminicidis en els mesos de maig
4
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

Als mesos de maig es produeix un repunt sostingut d’assassinats masclistes. El Ministeri d’Igualtat ha detectat que el cinquè mes de l’any és un moment de risc i atribueix els pics de feminicidis en l’àmbit de la parella o l’exparella al bon temps i a l’augment de la llibertat de moviment.

L’afany del maltractador és controlar la víctima i, com que amb l’arribada de la calor i del bon temps les persones surten i es mouen més, aquest factor pot desencadenar un repunt de violència, com es va comprovar el maig de l’any passat, quan van finalitzar les restriccions de mobilitat associades a la crisi del coronavirus.

La delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha explicat en roda de premsa que s’ha detectat un repunt sostingut d’assassinats de dones en els mesos de maig: sis víctimes assassinades aquest mes de 2022 i set el de 2021.

«La violència de gènere té molt a veure amb la subordinació de les dones i, en el sentit contrari, amb la llibertat de les dones», ha asseverat Rosell, que associa «la recuperació de la llibertat» relacionada amb el bon temps i les activitats d’oci de les dones amb els repunts de violència.

Cent de les 1.149 víctimes mortals per violència de gènere des de 2003 van ser assassinades al maig. Només els mesos de juliol, agost i gener –períodes vacacionals– superen aquesta xifra.

La delegada del Govern contra la Violència de Gènere ha informat que al maig també s’ha registrat un increment de les trucades al telèfon 016: 8.851 consultes: un 7,49% més que el mateix període de l’any anterior i un 7,34% més que aquest abril.

Rosell ha indicat que al Govern li preocupen «profundament» els repunts d’assassinats i que treballa amb «exigència i fins i tot autocrítica» per reforçar els mecanismes de protecció de les víctimes.

Ara bé, ha posat èmfasi que «no hi ha hagut un increment respecte a altres anys ni tampoc anual». En aquest sentit, ha afirmat que el 2020 i el 2021 es van perpetrar 48 i 47 assassinats masclistes, respectivament, unes xifres molt llunyanes dels anys més cruents (el 2008 amb 76 víctimes i el 2004 amb 72). «No podem negar l’evidència que són gairebé 30 dones assassinades menys respecte als anys més greus», ha dit la delegada.

L’arribada de l’estiu

Davant la imminència de les vacances escolars, universitàries i laborals, Rosell ha fet una crida per demanar a les dones víctimes de qualsevol forma de violència que utilitzin els serveis d’ajuda que l’Estat, les comunitats autònomes i els ajuntaments posen a la seva disposició, des del 016 fins als punts violeta que s’instal·lin en revetlles, festivals i altres festes.

La delegada ha recomanat que s’instal·lin l’aplicació Alertcops, de la Policia Nacional, que permet enviar una alerta geolocalitzada als cossos policials, fins i tot amb imatges i vídeos adjunts.

També ha incidit en la necessitat d’implicar els homes en la lluita contra les violències masclistes perquè «no es pot vacunar només la meitat de la població» contra el masclisme: «La violència contra les dones no és només una qüestió de dones, sinó del 100% de la població».

Rosell ha avançat que la futura estratègia estatal contra les violències sobre les dones tindrà un eix específic per treballar amb homes en la prevenció, erradicació i protecció del maltractament, així com en noves masculinitats.

«Una mala notícia»

Durant la seva compareixença mensual per explicar la situació de la violència de gènere a Espanya, Rosell ha esmentat l’ingrés a presó de María Salmerón, que considera una «mala notícia» que espera que faci reflexionar la societat.

«Aquest gairebé és el paradigma de la violència de gènere: que qui t’ha maltractat i no ha complert pena de presó perquè se li va suspendre, ara, només pel fet que s’hagi personat en tots els assumptes sense pretendre més contacte amb la seva filla, vegi ara com ingressa a la presó la pròpia víctima de violència de gènere. Crec que aquesta imatge ens hauria de fer reflexionar a tots», ha afirmat.

Notícies relacionades

La delegada està convençuda que Institucions Penitenciàries valorarà que aquesta dona no necessita cap mena de reinserció social i que la seva filla sí que la necessita a ella. «María Salmerón no està en risc de tornar a delinquir [...]. Ja no existeix aquest règim de visites des de 2015 i la seva filla és major d’edat», ha asseverat.

Tot i que no ha criticat el Consell de Ministres per no haver aprovat l’indult a Salmerón, a instàncies de l Ministeiride Justícia, sí que ha volgut cridar l’atenció sobre el fet que cap de les resolucions judicials i actuacions abordades partia de la realitat que va ser víctima de violència masclista. Rosell ha recordat que en la sentència en la qual es condemnava l’agressor per maltractament físic i psíquic habituals es troba un «relat estremidor» de fets provats.

VIOLÈNCIA MASCLISTA