Els pacients proven la medicina en hospitals i centres de salut
El primer assaig clínic d’un fàrmac oral contra la covid arrenca a Catalunya i Galícia
Els investigadors confien que els donin llum verda per comercialitzar-lo el 2023

El primer assaig clínic d’un fàrmac oral per al tractament etiològic (de les causes) de la covid ja està en marxa a Catalunya i Galícia. «Fins on sabem és el primer descobriment i investigació a Espanya que arriba a assajos clínics i figura entre els dotze mundials d’aquestes característiques», defensava aquest dilluns en la seva presentació oficial Mabel Loza, coordinadora del grup BioFarma i investigadora principal de la unitat que va col·laborar en els estudis in vitro de la troballa d’aquesta medicina.
«La nostra idea –afegeix la científica– és que l’assaig es tanqui a finals d’aquest mes tenint tots els pacients reclutats, un total de 120».
El fàrmac –de nom E-52862– ja està sent provat en pacients voluntaris de diversos hospitals d’aquestes autonomies. El més interessant d’aquest fàrmac és que interfereix en la replicació viral podent arribar a frenar la multiplicació d’altres virus d’ARN.
S’està administrant a pacients que presenten símptomes lleus. «El que intenta el fàrmac –explica Loza– és frenar la replicació. El moment ideal de subministrar-lo és al principi de la malaltia, per això el donem en els dos primers dies quan els símptomes solen ser lleus. S’ha de donar abans que el virus ens hagi colonitzat».
«Si frenem l’entrada del virus, al disminuir la càrrega també disminueix la simptomatologia greu», comenta la investigadora. D’aquí, que efectuïn quatre mesuraments de càrrega viral. El primer, abans de començar a prendre el fàrmac, dos més durant el tractament i el quart a l’acabar-lo.
El calendari
La previsió és que entre el setembre i l’octubre vinent s’obtinguin els resultats. Les investigadores confien que siguin positius i després continuarien amplificant els estudis per tal d’obtenir l’aprovació per a un nou medicament perquè pugui ser aplicat en la població.
«Al ritme que va i si els resultats són bons, podria tardar un any, cosa que seria un rècord. Seria com tardar 3 o 4 anys a obtenir un fàrmac quan la mitjana són 10 o 12», afegeix Mabel Loza després de la presentació.
Cooperació entre Catalunya i Galícia
Notícies relacionadesAquesta investigadora apunta que «aquest compost l’hem descobert i investigat a Espanya en un consorci publicoprivat». A més de l’Institut d’Investigació Sanitària de Santiago de Compostel·la (IDIS), l’assaig és impulsat també per l’Hospital del Mar de Barcelona, l’Institut Mar d’Investigacions Médiques i la Universitat Pompeu Fabra més la compostel·lana (USC). Hi col·labora la farmacèutica Esteve i el Centre d’Investigació WELAB de Barcelona. Per part gallega, l’Axencia Galega d’Innovació, de la Xunta de Galícia, aporta finançament.
L’assaig s’anomena Sigma4COVID perquè el seu mecanisme d’acció es basa en la inhibició selectiva del receptor sigma 1 que interacciona amb la proteïna Nsp6 i interfereix en la replicació viral en la cèl·lula hoste, per això frena la multiplicació del coronavirus i altres virus d’ARN.
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Moderadors de continguts Acord en l’ero de la subcontracta de Meta: Els 2.059 acomiadats a la torre Glòries seran indemnitzats amb 33 dies
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada