La tornada al col·le a Catalunya

Creix el malestar de les escoles pels monitors de les extraescolars del setembre

  • La ràtio d’un monitor per 16 alumnes s'ha de calcular respecte al 80% de l’alumnat, i no respecte al 100%: en seran sis menys per centre

  • El Departament manté la jornada intensiva i assegura que ajudarà les escoles a trobar personal

Creix el malestar de les escoles pels monitors de les extraescolars del setembre
2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

La previsible falta de monitors per a les extraescolars del setembre a les escoles catalanes, denunciada per EL PERIÓDICO, ha activat les alertes. El Departament d’Educació manté els seus plans que aquell mes hi hagi jornada intensiva a infantil i primària, tot i que en juntes de directors s’havia plantejat la possibilitat de reduir els dies de jornada intensiva davant els problemes per trobar prou monitors per a aquella hora (15.30 a 16.30) d’activitats extraescolars. Aquesta opció ha quedat descartada i el Departament està treballant amb els centres per ajudar-los a trobar personal.

Al marge d’aquestes gestions, hi ha hagut una notificació d'Educació a les direccions en les últimes hores i que afecta el nombre de monitors que cada escola tindrà en funció del nombre d’alumnes. El Departament de Josep Gonzàlez-Cambray ha previst una ràtio d’un monitor per cada 16 alumnes. A partir d’aquí, els centres van fer els seus càlculs. En una escola tipus d’infantil i primària de dues línies hi ha 450 alumnes. Li correspondrien 28 monitors.

La sorpresa l’han tinguda aquesta setmana els directors quan han rebut un correu de la conselleria en què els informaven de la xifra de monitors que els correspon. Una xifra que, sobre l’escola tipus, és de sis monitors menys del que les escoles havien calculat.

Davant l’enrenou, dijous a última hora els directors van rebre un aclariment: la ràtio de monitors es calcula no respecte al 100% dels alumnes de l’escola, sinó respecte al 80%. Així, a l’escola tipus de 450 alumnes li toquen 22 monitors.

Educació afimar que el correu és un "aclariment" i que no hi ha hagut cap ajustament posterior. Que des d'un inici el càlcul de monitors per escola es feia en base al 80%. I així ho han aclarit ara a les direcciones, que no ho havien entès així.

Des de la patronal d’empreses d’oci educatiu Acellec, Pep Montes explicava a aquest diari fa uns dies que es calcula que un 80% dels alumnes participaran en les extraescolars. El 20% restant se suposa que no es quedarà a dinar ni tornarà a la tarda per participar en les extraescolars. Admetia, tanmateix, que «és difícil fer una previsió».

Notícies relacionades

Per saber exactament quantes famílies deixaran els seus fills en l’hora d’extraescolar (de 15.30 a 16.30), el Departament ha demanat als centres que facin un sondeig entre les famílies. Així ho han fet les direccions, però adverteixen que no seran dades fiables, perquè hi haurà famílies que encara no ho sabran, d’altres que diran una cosa primer i després canviaran d’idea i d’altres que ni contestaran.

Les direccions consultades interpreten aquest ajust del càlcul de ràtios com una manera de resoldre el problema de la falta de monitors. «És un nyap», opina un director, preocupat per la situació en què quedaran les escoles en què tot l’alumnat es quedi fins a les 16.30. Recorden que les escoles porten des de febrer avisant de tots aquests problemes. «¿Ningú del Departament havia pensat que faltarien monitors?», es pregunta un. «S’han llançat a la piscina sense mirar si hi havia aigua», hi afegeix un altre, reflectint el malestar que hi ha entre les direccions per la gestió de la conselleria.