Electrificació, el nou vent a favor per al negoci de pimes i contractistes

Sostenibilitat Transformació energètica

La transició energètica no té marxa enrere i si bé té costos també porta noves oportunitats.

Electrificació, el nou vent a favor per al negoci de pimes i contractistes
3
Es llegeix en minuts

El canvi del model energètic des dels combustibles fòssils fins a les energies renovables està agafant velocitat recolzat en un ritme inversor cada vegada més gran. És el cas d’Endesa, que va incrementar en més de mil milions el valor de les compres realitzades a proveïdors durant el 2021, especialment gràcies a l’augment de la inversió en renovables, en digitalització de les xarxes i electrificació del transport. «Endesa ha fet una aposta per la transició cap a un model sostenible, triplicant la inversió per poder fer front a aquestes oportunitats del sector energètic. Una inversió que serà rendible, bona per als nostres accionistes i bona per a Espanya», explica Ignacio Mateo, director general de Compres d’Endesa.

Aquest impuls inversor ha suposat incrementar l’activitat amb les empreses proveïdores, també en sostenibilitat. De fet, el principal criteri per a la contractació ha deixat de ser el preu per prioritzar la prolongació dels principis de la companyia cap als proveïdors. «Hem de contractar molt i ho hem de fer bé. I això significa que els nostres proveïdors han d’estar alineats amb els pilars de seguretat dels treballadors, sostenibilitat i digitalització», assenyala Ignacio Mateo.

Recolzament a proveïdors compromesos

Recolzament a proveïdors compromesosAquest «fer-ho bé» que assenyala Mateo significa que els processos de licitació traslladin a la cadena de proveïment aquests principis, cosa que requereix que els proveïdors siguin qualificats d’acord amb criteris ambientals, socials i ètics, a més dels tècnics i econòmics.

Una de les mesures d’estímul impulsades ha sigut l’anomenat ‘Confirming azul’. Un sistema pel qual la companyia ofereix un descompte del 35% en el cost del cobrament anticipat de les factures a aquells proveïdors que hagin obtingut la certificació ambiental ISO 14001. «És una manera que les empreses tinguin un incentiu més per fer les coses millor mediambientalment».

Més enllà de l’aspecte ambiental, l’augment de la inversió va contribuir a fomentar l’ocupació. «L’any passat van treballar per a nosaltres unes 4.000 empreses, 40.000 treballadors externs. Això que dona la mesura del grau de capil·laritat i de la intensitat amb què el pla d’increment d’inversió d’Endesa està impulsant el teixit industrial espanyol».

Amb aquest objectiu de reafirmar-se com a agent dinamitzador de l’economia, Endesa ha identificat un grup del voltant de 500 empreses per recolzar perquè millorin la seva competitivitat, apostin per la sostenibilitat de les seves operacions i aconsegueixin diversificar. «A través del Programa de Desenvolupament de Proveïdors, intentem que hi hagi més empreses que siguin capaces d’acudir als processos de licitació en les àrees de negoci que estan en creixement», precisa Mateo.

Transició justa

Notícies relacionades

Transició justaEndesa entén que el camí cap a la descarbonització ha d’anar de la mà de la promoció de noves oportunitats per a les comunitats locals. Per això, ha posat en marxa una estratègia per reorientar els proveïdors que treballaven a les centrals de carbó en procés de tancament cap a altres àrees d’activitat de la companyia, afavorint el manteniment de la relació amb Endesa. «Amb algunes d’aquestes empreses hem treballat durant 40 anys i no volem deixar-les enrere. A curt termini estem fent que ens acompanyin en el procés de desmantellament de les centrals de carbó, un procés complicat tècnicament i mediambientalment», assenyala Ignacio Mateo.

A mitjà termini, s’ha desenvolupat un programa per recolzar aquests proveïdors en la transició cap a altres models de negoci com les renovables. «En aquestes zones del carbó hem fet ja 500 accions de formació i volem arribar a 1.200 durant el 2022, de manera que la població local estigui preparada per a aquests nous models de negoci que substituiran el carbó». 

Proveïdors, en primera persona