Frau de l’oli: Venda en quatre comunitats d’oli de llavors etiquetat com d’oliva

L’Aesan alerta del perill de consumir productes que poden suposar un risc per a la salut per absència de traçabilitat fiable

Frau de l’oli: Venda en quatre comunitats d’oli de llavors etiquetat com d’oliva

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Pedro G. Cuesta

La Regió de Múrcia ha alertat de l’elaboració, envasament i distribució clandestina d’oli etiquetat com «d’oliva verge» i «d’oliva verge extra» procedent d’Espanya quan realment era oli vegetal de llavors o barreja de llavors que, a més, poden suposar un risc per a la salut per absència de traçabilitat –registre d’origen i procedència– fiable.

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) ha tingut coneixement d’aquesta alerta i que la distribució inicial dels productes s’ha realitzat majoritàriament a la Regió de Múrcia, tot i que també es van vendre a Catalunya, País Basc i País Valencià i no es descarta que hi hagi distribució a altres autonomies.

Retirada de productes

A més, s’ha notificat als Serveis de la Comissió Europea a través de la Xarxa d’Alerta Alimentària Europea (Rasff) per tal que es verifiqui la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització en altres possibles punts de venda.

Amb la informació disponible fins ara no hi ha constància a Espanya de cap cas notificat.

Els productes implicats són l’oli d’oliva verge Wafa en envasos de 2 litres; oli d’oliva Maakoul; oli d’oliva verge Riad Al Andalus en envasos d’un litre; oli Maysae en un litre; oli d’oliva verge extra La Noria (envasos de 5 litres); oli d’oliva verge extra Zannouti 31 31 en un litre; oli d’oliva verge Virgen de la Salud en envasos de 0,5 i 1 litre i verge extra amb aquesta mateixa denominació en envasos de 0,5 litres; oli d’oliva verge extra Rahouyi (envasos de 2 litres) i un altre oli d’oliva verge sense marca comercial en envàs de 5 litres.

Tots els lots i formats

Aquesta notificació afecta tots els lots i formats d’envàs dels productes comercialitzats sota aquestes denominacions o marques.

Notícies relacionades

Com a mesura de precaució, es recomana a les persones que tinguin a les seves llars aquests olis s’abstinguin de consumir-los i els tornin als punts de venda.

L’inici de les actuacions es va realitzar com a part d’una operació de lluita contra el frau en la venda d’oli d’oliva, segons Aesan

Temes:

Estafes