On Catalunya

Rècord de temperatures

Una Barcelona assossegada sucumbeix a la calor tòrrida de maig

Les platges de la ciutat no s’omplen malgrat arribar als 32 graus durant el migdia

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

En temps excepcionals, el mes de maig no ha volgut passar inadvertit i s’ha disfressat d’agost. La normalitat ha tornat a saltar pels aires aquest cap de setmana: Catalunya ha viscut l’onada de calor més prematura dels últims 10 anys i el mercuri ha vessat els termòmetres. Barcelona ha assolit aquest diumenge els 32 graus i la xafogor ha elevat la sensació tèrmica fins a uns 38 graus. Aquest episodi insòlit de canícula ha aconseguit una cosa que poques vegades passa: ha intimidat els barcelonins i els turistes, que han optat per una jornada assossegada i tranquil·la en lloc d’omplir les platges de la ciutat

Amb les bombolles de sabó, Michael ha convertit el passeig Lluís Companys en un oasi. L’home indicava als allà congregats on posar-se i com capturar un moment idíl·lic per guanyar-se una bona propina. No obstant, el que més desitjaven era que les desenes de bombolles que flotaven en l’ambient calorós tocarà qualsevol part de la seva pell suada. Ni que fos només una, es donaven per consolats.

Les fonts i les ombres, amb candeletes

Quin alleujament, com el que sentien els gossos, ficats fins al cap a les fontanes del Parc de la Ciutadella. La jornada continuava anant d’aigua perquè les fonts eren, juntament amb les ombres dels arbres, el més buscat al parc públic. Es donaven dues situacions: els barcelonins acudien a elles per remullar-se el clatell i les mans. A tot estirar feien unes gàrgares, però la tornaven a terra. En canvi, els visitants s’hi amorraven assedegats i, al cap d’uns segons, arruguen les celles després de descobrir-ne el gust peculiar. A més, la calor extrema havia anul·lat la frescor i de poc servia empassar-se-la.

Poc esport, molt esbarjo

El concepte de ‘slow life’ imperava pel centre de la ciutat. On és habitual veure gent fent esport d’alta intensitat, aquest diumenge predominaven les sessions de ioga i de meditació, així com els pícnics. Els termòmetres instal·lats en platges no funcionaven. Potser per no espantar la gent que, quan hi entraven, corria com possessos per no cremar-se els peus.

Sorprenentment, els sorrals no estaven atapeïts. És més, ni de lluny han fet el ple que van aconseguir durant el cap de setmana del primer de maig, quan Barcelona va donar la benvinguda a la temporada estival. Els que funcionen ja a ple rendiment són els xiringuitos: no hi havia cap taula buida, ni sense una cervesa, una clara o un mojito ben gelats.

Turistes contents (i ben vermells)

La Setmana Santa ja va corroborar que el turisme ha tornat Barcelona després de dos anys de pandèmia. Ara ha reaparegut una tendència que la covid va arraconar: la dels turistes caminant per Barcelona amb banyador i sense samarreta, una conducta que la Guàrdia Urbana multa. No obstant, es pot mirar cap a un altre costat quan la calor fa estralls.

Entre tots els turistes de la Barceloneta, Lydia Adams sobresurt més que la resta. Mou de manera estrident un ventall cridaner de color vermell i rodones blanques i sospira amb la mateixa empenta. «Hem vingut pel bon clima, però no ens esperàvem unes temperatures tan altes. No estem acostumats a suar tant», confessa, alhora que explica que ha vingut a passar quatre dies a Barcelona amb la família des de Bèlgica.

Notícies relacionades

La seva afirmació coincideix amb la de molts altres turistes. «Estem de vacances, així que tampoc ho estem passant malament», explica Thomas Dotter, un suec a qui, com als seus amics, el sol li ha causat una mala jugada i tornarà a Estocolm amb l’esquena i les espatlles ben cremats.

Badalona proposa avançar la temporada d’estiu

Badalona proposa avançar la temporada d’estiuLes platges de Barcelona no s’han omplert, però les de Badalona han tingut una afluència alta amb més de 10.000 persones durant tot el cap de setmana. En aquest sentit, l’alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro, proposa avançar la temporada d’estiu a partir de l’any vinent. «En la majoria de ciutats de la costa del Maresme comença el cinc de juny, però està ben clar que les altes temperatures fan que l’afluència sigui gran. De cara a pròxims anys, s’hauria d’avançar  a la tercera setmana de maig», ha suggerit aquest diumenge.