Iniciativa a les xarxes

Una campanya busca saber què pensen els adolescents catalans i crear «múscul ciutadà»

  • ‘El meu primer vot’ pregunta a joves de 13 a 17 anys sobre la sentència del TSJC i sobre l’espionatge de Pegasus

Una campanya busca saber què pensen els adolescents catalans i crear «múscul ciutadà»
2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

¿Què pensen els adolescents catalans sobre la sentència del TSJC que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà? ¿I sobre l’espionatge de Pegasus? Són dues de les preguntes que l’organització miprimervoto planteja als joves de 13 a 17 anys en una iniciativa que busca promoure la cultura de la participació ciutadana i visibilitzar davant l’opinió pública què pensa aquest col·lectiu perquè les seves opinions i interessos es tinguin en compte.

Aquest mes de maig, l’entitat ha llançat una enquesta ‘on-line’ a través d’Instagram i de Tik-Tok i de la mà de personatges com l’actor Francesc Orella (‘Merlí’) o la pedagoga i directora de l’escola Virolai Coral Regí.

De moment tenen ja més de 500 participants. «Tot i que la mostra ja és representativa, l’objectiu es assolir el miler de participants», explica Alejandro Kemp, un dels responsables de la campanya.

El 25% de castellà

De moment, amb la informació recollida els impulsors de la campanya ja tenen una primera onada d’opinions. A la pregunta ‘¿estàs d’acord que el 25% de les classes siguin en castellà?’, el 22,94% diu que sí, el 54,33% diu que no i el 22,74% respon amb un «m’és igual». A la pregunta ‘¿creus que l’Estat té dret a espiar líders polítics?’, el ‘no’ suma el 66,6% dels vots, mentre que el 14,29% respon que sí i gairebé el 20% diu que li és igual. «Els 550 vots ja mostren un patró. No canviarà gaire quan arribem al miler de vots», assenyala Kemp.

Kemp, exdirector executiu de la Fundació Salvador Allende a Xile i ara vinculat a Catalunya, remarca que als adolescents catalans els falta «múscul ciutadà», una cosa que sí que tenen molt desenvolupada, per exemple, els joves xilens. A l’hora de llançar aquesta ‘Primera consulta ciutadana als adolescents 2022’, s’ha tingut en compte la dada que apuntava, per exemple, el document de l’Institut de la Infància i l’Adolescència ‘Participació de nois i noies a Barcelona: Oportunitats per a la co-producció de la ciutat amb i des de la infància i l ‘adolescència’, que remarcava que «els nens i adolescents són un col·lectiu especialment invisibilitzat» i apuntava l’«adultocentrisme» com a factor que provoca aquesta situació. El document també convidava a «repensar la participació de nens, nenes i adolescents en tots els espais de quotidianitat».

Notícies relacionades

Als membres de l’organització també els ha preocupat la falta de formació ciutadana que reben els alumnes de secundària. «Abans era una assignatura, però ara es fa de manera transversal. I hi ha estudis que han detectat que aquesta formació ha quedat una mica desvirtuada», explica Kemp, que opina que hi ha una bretxa entre els continguts de la formació ciutadana a les escoles i la posada en pràctica d’aquests continguts.

Al juny, els resultats d’aquesta campanya es donaran a conèixer en escoles, instituts, associacions de famílies, mitjans de comunicació i també al Govern.