Desigualtat

¿Què és la ‘taxa rosa’?

Hisenda no ha donat el vistiplau a la proposta de reduir o eliminar l’IVA dels productes d’higiene femenina malgrat que la llei de l’avortament ho incloïa

zentauroepp43670287 barcelona 08 06 2018   productos de primera necesidad para l180610144819

zentauroepp43670287 barcelona 08 06 2018 productos de primera necesidad para l180610144819 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern aprovarà aquest dimarts en el Consell de Ministres l’avantprojecte de llei de l’avortament en el qual es recull la baixa per dolor menstrual incapacitant i un permís prepart remunerat des de la setmana 39 d’embaràs. El text no inclourà finalment la reducció o eliminació de l’IVA dels productes d’higiene femenina, amb la coneguda com a ‘taxa rosa’, segons ha confirmat la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

La ‘taxa rosa’ és la discriminació que pateixen totes les dones al pagar un preu extra pels productes destinats al públic femení en comparació amb aquells de les mateixes prestacions i característiques destinats als homes. La consellera d’Igualtat, Tània Verge, ha assenyalat que en tota la vida fèrtil es gasten al voltant de 2.500 euros per comprar compreses i tampons. Així mateix, ha denunciat que aquests productes tinguin un IVA del 10% i que la viagra en tingui un de només el 4%. «Això no és més que discriminació», ha dit.

Malgrat que la llei de l’avortament incloïa una proposta per posar fi a la ‘taxa rosa’ i per pal·liar la pobresa menstrual mitjançant la baixada de l’IVA de compreses, tampons i altres productes d’higiene íntima, Hisenda no li ha donat el vistiplau, per la qual cosa quedarà fora de la reforma.

Verge ha posat èmfasi en el fet que «la regla també és política» i que l’equitat menstrual implica «posar fi a la desigualtat, la discriminació i l’impacte ecològic». En aquest sentit, ha volgut mostrar dades com que més del 20% de les dones han patit pobresa menstrual, això és que no ha pogut adquirir productes en algun moment de la seva vida per motius econòmics.

En els Pressupostos Generals de l’Estat

Pressupostos Generals de l’EstatUn dels objectius del Ministeri d’Igualtat en la llei era que l’IVA actual als productes d’higiene femenina, com compreses, tampons, copes menstruals i protectors íntims, que se situa en el 10%, es reduís fins al tipus superreduït del 4% o, fins i tot, que s’eliminés. No obstant, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va admetre aquest dilluns, en una entrevista en la cadena SER recollida per Europa Press, que «el Ministeri d’Hisenda no ha volgut que vagi en aquesta llei». Però va garantir que «es tornarà a negociar en els Pressupostos Generals de l’Estat» i va xifrar el cost d’aquesta mesura en uns 30 milions d’euros.

Montero ha expressat en algunes compareixences, a més, el seu desig que en aquest paquet de productes s’hi incloguin també els bolquers infantils i d’adults, ja que, a més de ser de primera necessitat, segons el seu parer, estan vinculats a la bretxa de gènere, ja que les cures recauen principalment en les dones.

La llei sí que permetrà el repartiment gratuït de productes d’higiene menstrual en centres educatius, de serveis socials i penitenciaris.

Notícies relacionades

Catalunya ja ha començat aquesta mateixa setmana a repartir estotjos amb productes menstruals reutilitzables (copa menstrual, bragues absorbents i compresa rentable) a 1.200 alumnes de tercer de l’ESO (14-15 anys) de 24 centres educatius de la comunitat. Aquesta acció, que anirà acompanyada de sessions d’educació menstrual, s’estendrà a partir del curs vinent a tots els centres escolars catalans.

Es tracta d’una primera fase d’acció per a l’equitat menstrual que preveu la Generalitat en el seu pla nacional de drets sexuals i reproductius i que inclou formació sobre la regla per a l’alumnat amb la finalitat també de posar fi al tabú del període menstrual