Pandèmia de covid-19

La fàcil reinfecció dels contagiats amb l’òmicron apuja la imminència de la setena onada

Bonaventura Clotet adverteix que aquesta variant desperta una baixa resposta immunitària: es necessiten 10 vegades més anticossos per estar-ne protegit

La fàcil reinfecció dels contagiats amb l’òmicron apuja la imminència de la setena onada

Europa Press / Kike Rincon

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La variant òmicron del coronavirus té un gran benefici i alhora un gran obstacle. D’una banda, provoca una malaltia essencialment lleu; de l’altra, genera una pobra resposta immunitària en l’individu. Vol dir que aquest es pot reinfectar fàcilment.

Ho diu el Cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) i director de l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa, Bonaventura Clotet. Clotet creu que Espanya es troba «en l’inici de la setena onada», que es «confirmarà en els pròxims dies». I la poca protecció adquirida amb l’òmicron facilitarà la seva arribada.

«Sembla que el virus [variant òmicron] ha trobat la manera per infectar molt i, alhora, causa una malaltia lleu. No obstant, no desperta una gran resposta immunitària contra l’individu, per això es torna a reinfectar», apunta. Segons Clotet, per estar protegit contra la variant òmicron (i els seus subllinatges, la BA.1 i la BA.2) es necessiten «10 vegades més» anticossos neutralitzants que amb altres variants. Per això no descarta que molta de la gent que s’ha contagiat durant la sisena onada, que va ser rècord en contagis a causa d’òmicron, es torni a infectar ara en la setena.

Un 47% més de contagis

Entre l’1 i el 29 d’abril, la incidència acumulada en els últims 14 dies va pujar a Espanya un 47%. Si a principis de mes era de 459 casos per 100.000 habitants, ahir, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, era de 676 casos per 100.000 habitants.

L’augment considerable dels contagis no està comprometent, de moment, l’activitat hospitalària. Però això no vol dir que no estigui pujant. Al contrari: aquest me,s els ingressats per covid als hospitals de tot Espanya han augmentat un 53%, passant dels 4.150 que hi havia a principis d’abril als 6.362 que hi havia ahir. També va a l’alça la mortalitat per coronavirus: en els últims set dies hi ha hagut a Espanya un total de 252 defuncions, un 18% més que la setmana anterior. Els indicadors reflecteixen que, en general, el virus es torna a transmetre ràpidament.

Com explica Clotet, les infeccions «lleus» no generen grans anticossos. Les greus, sí. «Òmicron ha trobat el mecanisme de sobreviure perquè infecta sense fer gaire mal però tampoc desencadena una gran protecció d’anticossos. Veurem noves infeccions per òmicron», avança l’investigador, que recorda que la covid-19 pot ser una malaltia complicada per a persones vulnerables o amb factors de risc. Clotet crida a evitar espais tancats i utilitzar la mascareta als interiors, tot i que ja no és obligatòria.

A més, com altres experts, creu que és important avançar en les terceres dosis. A Espanya, només un 52% de la ciutadania té la tercera dosi i això es deu que en la sisena onada es va contagiar tanta gent que no va ser necessari administrar una nova vacuna. «Hauríem d’avançar ja amb la tercera dosi. És molt necessària perquè és la que permet recuperar la quantitat d’anticossos neutralitzants que van disminuir després de la segona vacuna», assenyala Clotet, que recomana començar a posar la quarta dosi a les persones majors de 65 anys (Sanitat preveu començar a posar-les als majors de 80 ben aviat).

Les ucis, l’últim pas

L’epidemiòleg Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), tem un augment dels ingressos a les ucis en les pròximes setmanes. En aquests moments, en comunitats com Catalunya, els ingressos per covid-19 en ucis són molt baixos: aquest divendres hi havia 31 persones, el mínim històric de tota la pandèmia. No obstant, matisa Caylà, l’ingrés a l’uci és l’últim pas de la «història natural» de la infecció. És a dir, si augmenten molt els contagis, pujaran inevitablement les ucis.

La SEE, preocupada per l’augment de la incidència del virus i pel nou sistema de vigilància d’Espanya (en el qual ja no es compta cas per cas ni és necessari el confinament per als positius lleus, a qui tampoc es fan proves) va publicar recentment una guia per protegir-se de la covid-19.

Demana als malalts asimptomàtics o lleus que «teletreballin» per tallar les cadenes de transmissió. També proposa replantejar l’estratègia de comunicació sobre les mascaretes. «Cal portar-la al transport i als llocs oberts on hi hagi aglomeracions», insisteix Caylà. Finalment, com Clotet, la SEE demana avançar immediatament en les terceres dosis.

Noves vacunes

No obstant, entorn de l’administració de les terceres dosis, hi ha posicions contràries. El pediatre i vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunología (AEV), Fernando Moraga-Llop, opina que es podria «esperar» a posar-les perquè en els pròxims mesos apareixeran noves vacunes que seran millors que les anteriors i més efectives contra l’òmicron. En aquesta mateixa línia es posicionava fa dies l’epidemiòloga de l’Hospital de la Vall d’Hebron Magda Campins en una entrevista amb EL PERIÓDICO.

«Es podria esperar a posar la tercera dosi a les persones que van passar la covid al gener i que se l’haurien de posar en els següents cinc o sis mesos si la situació epidemiològica no canvia gaire. Si a l’agost surt una nova vacuna, potser val la pena esperar», destaca Moraga-Llop, que recorda que les vacunes que s’utilitzen ara van ser fabricades per afrontar a la variant de Wuhan, la de la primera onada.

Notícies relacionades

Pfizer i Moderna estan realitzant assajos clínics de noves vacunes que, en principi, seran efectives contra l’òmicron. Per Moraga-Llop, l’«ideal» seria que estiguessin a punt per la següent temporada estacional, és a dir, a partir d’octubre. Aquest pediatre també té esperança en les vacunes de proteïnes recombinants, com Novavax, tot i que aquesta última va ser fabricada a finals de 2021, quan encara circulaven les variants alfa i beta.

«La vacuna en què tenim més esperança és l’Hipra, l’espanyola. Porta la proteïna S de les variants alfa i beta, però les dades prèvies indiquen que també té una bona resposta contra òmicron», assenyala. De cara al 2023, «la millor novetat», apunta, seran les vacunes intranasals. «Seran les de tercera generació. Previndrien la infecció i la transmissió de la infecció», acaba dient.