Projecte criticat

2.500 persones omplen Puigcerdà en contra dels Jocs Olímpics d’Hivern

  • La plataforma convocant considera la celebració de la cita olímpica com un «despropòsit» en el context de crisi climàtica

  • La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, alerta que, en cas que se celebressin, els Jocs inclourien «elements d’espanyolització»

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Unes 2.500 persones, segons els Mossos d’Esquadra, i fins a 5.000, segons la plataforma convocant, procedents de diferents punts de Catalunya, s’han reunit al recinte firal de Puigcerdà en una manifestació en contra dels Jocs Olímpics d’Hivern organitzada per la plataforma ‘Stop JOCS OLÍMPICS’. A les 12 del migdia ha començat la manifestació, que arribarà fins a la plaça del Call, on es llegirà el manifest i es faran els parlaments.

Amb el lema ‘Per un Pirineu viu, aturem els Jocs Olímpics’, la manifestació compta amb el suport de diverses entitats i formacions polítiques com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), la CUP, En Comú Podem i la Unió de Pagesos, entre d’altres.

La protesta se celebra perquè el Govern de la Generalitat s’està movent per una candidatura sense l’Aragó després dels desacords a l’hora de negociar el pes de cada comunitat en l’organització de Jocs Olímpics d’Hivern i la ubicació de les proves. El Govern demanarà al Comitè Olímpic Espanyol (COE) que, si no hi ha acord amb Lambán, estudiï l’opció catalana en solitari.

Un projecte «insostenible climàticament i políticament»

Els manifestants, vestits molts d’ells amb gorres i barrets per protegir-se del sol, han mostrat nombrosos cartells en contra dels Jocs, amb lemes com «No als Jocs, ni aquí ni en cap banda» o «30 dies de festa, 30 anys de misèria», o «¿T’agrada la muntanya? ¿La vols natural o edificada?».

En declaracions als mitjans abans que comencés la marxa que culminarà al centre de la ciutat pirinenca, un dels portaveus de la plataforma convocant, Bernat Lavaquiol, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que «freni» la consulta convocada per ratificar la presentació d’una candidatura olímpica. En la mateixa línia, una altra de les portaveus, Helena Guillén, ha criticat que el Govern estigui invertint en «propaganda» per decantar la balança d’aquesta consulta cap al «sí» i ha lamentat que encara no es tingui accés als informes d’impacte mediambiental del projecte ni al pressupost que tindrà

A més, la representant cupaire ha criticat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: «No pot estar declarant l’emergència climàtica i després quedar-se en silenci davant un despropòsit com el dels Jocs Olímpics d’Hivern del Pirineu».

També la diputada de la CUP Dolors Sabater ha reclamat a Aragonès que freni «de manera urgent» el «disbarat» que, segons la seva opinió, representa la presentació d’una candidatura olímpica, «un projecte insostenible climàticament i políticament», ha remarcat.

La portaveu parlamentària dels comuns, Jéssica Albiach, ha retret al Govern la «falta de transparència» amb la qual està actuant en relació amb la possible candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern i ha reclamat que es facin públics tots els informes d’impacte ambiental que s’hagin elaborat al respecte.

Paluzie, contra l’«espanyolització» dels Jocs

Notícies relacionades

Per la seva banda, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha posat el focus en què una candidatura olímpica elaborada de la mà del COE contribuiria a donar una imatge de «falsa normalitat» a les relacions entre Catalunya i la resta de l’Estat, per això ha considerat que és un error promoure els Jocs Olímpics «en un context de repressió política».

Així mateix, ha alertat que, en cas que se celebressin, aquests Jocs inclourien «elements d’espanyolització» en la societat catalana i ratificarien la «tornada a l’autonomisme».