Consell Interterritorial

Sanitat i les comunitats aproven el nou pla de 100 milions d’euros per a la salut mental

A causa dels efectes negatius de la covid entre els ciutadans

Sanitat i les comunitats aproven el nou pla de 100 milions d’euros per a la salut mental

DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), en què estan representades les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha aprovat aquest dimecres per «pràctica unanimitat» el Pla d’Acció de Salut Mental 2022-2024, que disposarà d’una partida de 100 milions d’euros.

En roda de premsa després de la celebració del CISNS, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha ressaltat que aquest pla és «un pas més» que «continua el camí» de l’Estratègia en Salut Mental, aprovada el desembre del 2021.

El 2022 el pla comptarà amb 30 milions d’euros, que ja estan recollits en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). El 80% d’aquesta quantitat es transferirà a les comunitats autònomes, mentre que l’altre 20% serà per al ministeri.

La primera acció recollida en el pla era la posada en marxa del telèfon d’atenció al suïcidi 024, que es va activar aquest dimarts. D’acord amb les dades facilitades per Darias, ahir prop de 1.000 persones van tenir atenció directa durant aproximadament 25-30 minuts, i algunes van ser derivades al telèfon 112 que gestionen les comunitats autònomes.

«Des del primer dia de funcionament s’ha posat en evidència la necessitat i importància d’aquest recurs, que s’ha de continuar recolzant», ha destacat la ministra.

Darias ha assenyalat que el pla «posa les persones amb problemes de salut mental en el centre». «Les considerem subjectes de dret i amb participació en la presa de decisions, i amb un enfocament de gènere», ha assenyalat.

Així mateix, ha recordat que la pandèmia ha «exacerbat» els problemes de salut mental, tot i que ja estaven presents en la societat espanyola abans de l’aparició de la covid-19.

«D’aquí la necessitat d’enfortir l’atenció de la salut mental identificant les necessitats més urgents, convertint-se en un pilar per a les reformes del Sistema Nacional de Salut. La salut mental és una prioritat per al Govern», ha afegit.

Notícies relacionades

D’altra banda, el CISNS també ha aprovat la distribució de 10 milions d’euros fins al 2023, gràcies als fons europeus, per a la formació d’uns 90.000 professionals sanitaris, que podrien complimentar al voltant de 360.000 crèdits.

«L’objectiu és incloure en els plans formatius de les comunitat autònomes accions en formació en tecnologia sanitària, vigilància en salut pública, seguretat del pacient, ús racional dels recursos o detecció precoç de la violència de gènere», ha afirmat Darias.