15.000 fidels a Espanya des de febrer

Un Tinder fet per i per a cristians: quan «‘lo segundo es chingarte y lo primero es Dios’»

SALT va ser creada el 2018 al Regne Unit per marcar «la diferència per als cristians de tot el món»

Actualment compta amb 500.000 usuaris i és present en 24 països

Un Tinder fet per i per a cristians: quan «‘lo segundo es chingarte y lo primero es Dios’»
8
Es llegeix en minuts

«Modest funcionari de l’Estat, solter, catòlic, 43 anys, amb dret a pensió, vol contraure matrimoni amb una noia catòlica, que sàpiga cuinar i, si és possible cosir, amb patrimoni». El Joseph buscava amb aquest breu anunci escrit el 1920 al diari catòlic alemany Altoettinger Liebfrauenbote(Correu de Nostra Senyora d’Altotting) trobar una dona. Com que el seu missatge no va obtenir resposta, als quatre mesos va afegir que era un «funcionari mitjà». Va ser llavors quan la Maria, cuinera, es va posar en contacte amb ell.

El festeig fugaç va acabar en una boda aquell mateix any i d’aquest matrimoni van néixer els seus tres fills: el 1921 va arribar la seva filla primogènita, la Maria, que va morir el 1991; després, el Georg i el Joseph. Aquest últim, Joseph Ratzinger, va ser elegit Papa el 2005.

Els mètodes de conquesta han canviat molt des del moment en què es van conèixer els pares de l’expontífex Benet XVI, també per als cristians. També ha canviat amb el temps la forma com les persones viuen la seva fe.

Aquest anunci a l’Altoettinger Liebfrauenbot és el més semblant aquest segle a un perfil per buscar parella en una ‘app’ de cites. Uns sis milions d’espanyols (el 12,83%, segons dades de Statista) tenen al mòbil alguna d’aquestes aplicacions.

No obstant, aquestes alcavotes del segle XXI no sempre fan que els solters trobin l’amor durador que busquen molts cristians. Amb la premissa d’assistir els solters religiosos que busquen «una relació per a tota la vida i, amb sort, el matrimoni», va néixer SALT, una ‘app’ de cites exclusiva per a cristians de totes les confessions. Tot i que, apunten, els usuaris «han d’explorar això al seu propi ritme i sense pressions innecessàries».

Lligar en una discoteca, a Tinder o amb un amic d’un amic no sempre surt bé. I «a l’església pot ser una mica difícil, incòmode i intens trobar un noi amb qui casar-te», expressa Sarah Paxton, directora d’Operacions de SALT.

Paul Rider, que abans havia treballat com a consultor a Deloitte i com a assessor comercial a Innovate Finance, i Erti-Chris Eelmaa, que va ser enginyer de programació de Viagogo, van crear aquesta ‘app’ el 2018 al Regne Unit i ja té més de 500.000 usuaris en tot el món.

De les illes britàniques es va traslladar a Austràlia i actualment és present en 24 països, entre ells Alemanya, Sud-àfrica, el Brasil, Mèxic i França. Des que va arribar a Espanya, el febrer d’aquest any, ha atret ja 15.000 solters, segons dades proporcionades per l’empresa a aquest diari.

Paul Rider va conèixer la seva dona a través de cites ‘online’. Es va trobar llavors amb «una sèrie de problemes» amb les opcions que oferien les aplicacions mòbils de cites amoroses per a les persones amb creences religioses. «Moltes semblaven molt antiquades, passades de moda i no atreien l’atenció», assegura. Al fundar SALT, esperava que això «pogués canviar» i volia que la seva ‘app’ «marqués la diferència per als cristians de tot el món».

Com afirmen a la seva web, SALT és una aplicació ideada «per cristians i per a cristians». «La majoria de l’equip de SALT té fe i som una barreja de denominacions», afegeix Paxton, que incideix, a més, que gairebé tots els treballadors de la start-up són creients «devots i practicants». 

«En l’‘app’, l’important és que la gent es consideri cristiana i que la fe sigui essencial per ells», afirma la directora d’Operacions. Aquesta aplicació està concebuda com un «espai segur» per als cristians, un lloc on poden «compartir discursos i converses» amb la gent que coneixeran. 

SALT limita el nombre de persones que pots veure cada dia per evitar la mercantilització dels altres»

Tot el que apareix a SALT té connotacions religioses. Quan un usuari passa tots els perfils que pot veure en un dia –que són molts menys que els que ofereixen altres apps com Tinder–, apareixen il·lustracions amb devocions bíbliques com «ell pot moure muntanyes». SALT limita els perfils que es poden consultar cada dia «per evitar la mercantilització dels altres», afirmen des de l’‘app’.

En el moment en què els solters han d’omplir el seu perfil, en lloc d’indicar quin és el seu signe del zodíac o amb quina freqüència van al gimnàs, com es veu per exemple a Tinder, a SALT han d’especificar quina és la seva confessió religiosa, qui consideren que són els seus «herois de la fe» o què és el que més els agrada de la seva església.

Això sí, SALT dona peu a les relacions homosexuals, ja que permet triar, independentment del gènere de l’usuari, si es busca home o dona.

SALT té un canal de YouTube i un compte a TikTok amb converses, discursos i consells «per animar i entretenir els usuaris en tot el seu viatge de relació», des de la solteria fins a la relació. Els treballadors de SALT que presenten aquests continguts surten fins i tot als carrers per saber si els joves no cristians estarien disposats a tenir cites amb algú amb fe.

Trobades sexuals vs. relacions duradores

Rosalía canta a Hentaique «‘lo segundo es chingarte y lo primero es Dios’». Tot i que en l’època actual no és tan habitual donar un lloc prioritari a Déu en les converses amoroses, SALT vol que es creï entre els usuaris una relació duradora basada en la fe en lloc de les trobades sexuals esporàdiques tan habituals en les relacions nascudes en altres ‘apps’.

Pel David, un protestant de 33 anys que fa dues setmanes que utilitza aquesta ‘app’ per a cristians, les dones que troba en aquesta aplicació «tenen valors diferents» a les que s’uneixen a Tinder, Badoo o Grindr. A SALT, els usuaris «busquen un altre tipus de relacions, les converses són més respectuoses i no estan sexualitzades», afirma.

A SALT, els usuaris busquen un altre tipus de relacions, les converses són més respectuoses i no estan sexualitzades»

David, 33 anys, protestant

«En els àmbits per on em moc no hi ha noies cristianes, perquè el meu entorn no és religiós. Llavors, vaig dir: ‘Com que aquesta ‘app’ és diferent, la provaré», confessa el Mario (nom fictici), un cristià de 28 anys. Va començar a utilitzar SALT fa una setmana, quan un company de la feina l’hi va ensenyar en to de «mofa». 

«A mi em va semblar interessant, perquè era una aplicació diferent de la típica, que és Tinder», afirma. La majoria d’usuaris de SALT amb els quals ha contactat aquest mitjà es decanten per aquesta ‘app’ per a cristians perquè en altres aplicacions de cites «és més difícil trobar l’estil de relació que vull», assenyala el Javi, un catòlic de 33 anys.

Per als solters cristians, de vegades «resulta complicat trobar persones que tinguin aquesta vida interior», assenyala una usuària de 34 anys que prefereix no revelar el seu nom fora de l’‘app’.

El Javi, que busca una relació estable, explica que n’ha tingut dues en què la seva parella era atea i d’ideologia contrària. «Això no ha sigut obstacle per al bon funcionament de la relació. De fet, m’ha resultat molt enriquidor», expressa.

Però, a la llarga, els plans vitals de cadascun dels membres de la parella acaben trencant la relació. Ell volia formar una família «en algun moment de la meva vida»; ella, no. Aquest va ser «el motiu de la ruptura».

Passada la trentena, als cristians se’ls complica trobar una parella en l’àmbit eclesiàstic. «A la meva edat, 33 anys, les dones solen estar casades o compromeses», diu el David.

Des de l’‘app’ consideren que SALT és una «gran oportunitat» per ajudar que els solters cristians d’Espanya «es coneguin, s’aparellin, estableixin relacions i es casin».

Intrusos en l’‘app’

Tot i que el Javi creu que «hi ha moltes similituds en les converses» de SALT respecte a les que es poden mantenir en altres aplicacions de cites, en moltes ocasions els solters centren la xerrada en «com viu la fe cada un» o «quina importància li dona a la religió en el seu dia a dia».

Per això és més senzill distingir quines persones atees o agnòstiques hi han entrat per comprovar el terreny. «Si una persona no està gaire al dia» en temes religiosos, el Javi assegura que «aquí, en un moment, en una conversa aleatòria, se l’enxampa».

«En les poques converses que he tingut, per l’argot, saps més o menys el nivell de la gent», afegeix.

El Sergio, un usuari de SALT de 33 anys, va entrar a l’aplicació «per tafanejar una mica, per veure què hi havia allà». «Tampoc m’ho vaig prendre gaire seriosament», confessa.

Diu que «la gent escriu més que a Tinder». Al Sergio li va sorprendre que una de les usuàries amb qui parlava li va proposar quedar en persona i, abans de la cita, li va demanar una foto en la qual aparegués somrient. Aquesta petició és molt diferent de les que apareixen en altres aplicacions, en les quals la conversa sovint deriva en intercanvis de fotos pujades de to.

Notícies relacionades

Com que l’aplicació no permet enviar imatges però sí àudios, ell li va plantejar que el seguís a Instagram. Al demanar-li el seu número de telèfon, «es va tallar la conversa».

«No hi ha garanties. S’ha de parlar amb una persona i, a poc a poc, anar coneixent-se. Esperem que tots els usuaris de SALT trobin la seva parella ideal, però no sempre passa», adverteix Sarah Paxton. 

Temes:

Sexe