Evolució de la pandèmia
Setena onada: el virus manté el seu avanç a cavall de la relaxació i la mobilitat
Sanitat defensa mantenir l’actual estratègia mentre els experts reclamen recuperar restriccions
Els ingressos hospitalaris pugen un 65% en un mes i ja se situen en risc mitjà, amb l’ocupació a les ucis encara en nivells baixos

Està passant una altra vegada. Els experts no coincideixen en si Espanya ha entrat ja de ple en una nova onada, la setena, o si de moment es tracta d’un important rebrot, però fa setmanes que el coronavirus avança de nou. Igual com en altres tants moments en aquests més de dos anys de pandèmia, primer va ser l’augment de la incidència, després de les hospitalitzacions i per acabar dels ingressos a les ucis.
A falta que el Ministeri de Sanitat publiqui les dades de tot Espanya aquest divendres a la tarda, els informes del departament que dirigeixCarolina Darias fa setmanes que reflecteixen una preocupant tendència a l’alça que obeeix a diversos motius. L’augment de la mobilitat lligada a la Setmana Santa i festes com el pont de maig i Sant Jordi. El final de les quarantenes per als positius de menys de 60 anys amb símptomes lleus de covid, en vigor des de finals de març. I l’adeu a les mascaretes als interiors, amb l’excepció d’àmbits com els hospitals i el transport públic, des del 20 d’abril.
Són cada vegada més els epidemiòlegs que reclamen replantejar-se aquesta relaxació de les mesures i fer marxa enrere. Sanitat, no obstant, crida a mantenir la calma i continuar amb l’actual estratègia. Mentrestant, malgrat que la seva efectivitat per detectar la variant òmicron és relativa, les vendes de test d’antígens han tornat a disparar-se, fins al punt que farmàcies de diverses províncies comencen a avisar que poden arribar a quedar-se sense existències, com va passar a principis de la sisena onada.
El canvi d’enfocament
Sanitat i les comunitats autònomes van donar el 22 de març per finalitzada la «fase aguda de la pandèmia». Van deixar de comptar cada cas de covid i van començar a tractar la covid d’una manera similar a la grip. Des d’aleshores, l’emergència sanitària es mesura sobretot a través de dos indicadors: l’ocupació hospitalària i la incidència entre els més grans de 60 anys.
Dimarts, segons les dades del ministeri, la incidència acumulada en 14 dies entre els més grans de 60 anys se situava en 790 casos per cada 100.000 habitants, un augment del 23% respecte a la setmana anterior. Nou comunitats van superar ja la barrera dels 1.000 casos. Quant als hospitals, els ingressos van passar en set dies de 6.455 a 6.883, però l’increment l’últim mes ha sigut del 65%. L’ocupació és ja del 5,56% dels llits, un percentatge considerat de risc mitjà. Les uci, en canvi, es mantenen en risc baix, amb una ocupació mitjana del 4,02%.
Catalunya, de moment, es troba entre les autonomies menys afectades per aquest augment de la circulació del coronavirus. Segons les dades publicades aquest divendres per la Conselleria de Salut, la incidència acumulada en totes les edats ha pujat en els últims tres dies de 290 a 329, mentre que la taxa de risc de rebrot també ascendeix: si dimarts se situava en 313, ara està en 355.
Ja ets usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Aquests són els símptomes de la variant òmicron del coronavirus
- Quan és millor fer-se el test d'antígens? | CALCULADORA
- Com s’ha de demanar la baixa per covid positiu i quant es cobra?
- Quines vacunes de la Covid es posen a Espanya? Tipus i efectes secundaris
- Efectivitat i d'on és cada vacuna: AstraZeneca | Pfizer | Janssen | Moderna | Sputnik
- Restriccions a Catalunya per la covid: Últimes mesures
- Aquests són els símptomes de la variant òmicron del coronavirus
- Quan és millor fer-se el test d'antígens? | CALCULADORA
- Com s’ha de demanar la baixa per covid positiu i quant es cobra?
- Quines vacunes de la Covid es posen a Espanya? Tipus i efectes secundaris
- Efectivitat i d'on és cada vacuna: AstraZeneca | Pfizer | Janssen | Moderna | Sputnik
- Restriccions a Catalunya per la covid: Últimes mesures
- Reparació Tanca la nova piscina de Trinitat Vella un dia després d’obrir-se al públic
- Operació pendent La Caseta Blanca: una dècada sense sexe furtiu per tenir una plaça desangelada i semideserta
- Justificació de la FINA ¿Per què els socorristes del Mundial de Natació no van auxiliar Anita Álvarez en un primer moment?
- Vol de set hores Així s’ho fa una dona en pijama per anar al lavabo en un avió
- Investigació Crònica del cop del PP de Feijóo al Tribunal Constitucional
- Coneguda periodista ¿Qui és Inmaculada Casal, la parella de María del Monte?
- El laberint català Turull veu feble el Govern central i demana a ERC «sacsejar-lo, no apuntalar-lo»
- Article de Care Santos El sol és Déu
- Meteorologia Temps a Barcelona avui, dijous, 23 de juny: revetlla de Sant Joan per sortir a celebrar-la al carrer
- Estat de les platges de Barcelona avui diumenge, 19 de juny: núvols matinals i sol en les hores centrals