Evolució de la pandèmia

Setena onada: el virus manté el seu avanç a cavall de la relaxació i la mobilitat

  • Sanitat defensa mantenir l’actual estratègia mentre els experts reclamen recuperar restriccions

  • Els ingressos hospitalaris pugen un 65% en un mes i ja se situen en risc mitjà, amb l’ocupació a les ucis encara en nivells baixos 

Setena onada: el virus manté el seu avanç a cavall de la relaxació i la mobilitat

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Està passant una altra vegada. Els experts no coincideixen en si Espanya ha entrat ja de ple en una nova onada, la setena, o si de moment es tracta d’un important rebrot, però fa setmanes que el coronavirus avança de nou. Igual com en altres tants moments en aquests més de dos anys de pandèmia, primer va ser l’augment de la incidència, després de les hospitalitzacions i per acabar dels ingressos a les ucis. 

A falta que el Ministeri de Sanitat publiqui les dades de tot Espanya aquest divendres a la tarda, els informes del departament que dirigeixCarolina Darias fa setmanes que reflecteixen una preocupant tendència a l’alça que obeeix a diversos motius. L’augment de la mobilitat lligada a la Setmana Santa i festes com el pont de maig i Sant Jordi. El final de les quarantenes per als positius de menys de 60 anys amb símptomes lleus de covid, en vigor des de finals de març. I l’adeu a les mascaretes als interiors, amb l’excepció d’àmbits com els hospitals i el transport públic, des del 20 d’abril. 

Són cada vegada més els epidemiòlegs que reclamen replantejar-se aquesta relaxació de les mesures i fer marxa enrere. Sanitat, no obstant, crida a mantenir la calma i continuar amb l’actual estratègia. Mentrestant, malgrat que la seva efectivitat per detectar la variant òmicron és relativa, les vendes de test d’antígens han tornat a disparar-se, fins al punt que farmàcies de diverses províncies comencen a avisar que poden arribar a quedar-se sense existències, com va passar a principis de la sisena onada

El canvi d’enfocament

Sanitat i les comunitats autònomes van donar el 22 de març per finalitzada la «fase aguda de la pandèmia». Van deixar de comptar cada cas de covid i van començar a tractar la covid d’una manera similar a la grip. Des d’aleshores, l’emergència sanitària es mesura sobretot a través de dos indicadors: l’ocupació hospitalària i la incidència entre els més grans de 60 anys. 

Notícies relacionades

Dimarts, segons les dades del ministeri, la incidència acumulada en 14 dies entre els més grans de 60 anys se situava en 790 casos per cada 100.000 habitants, un augment del 23% respecte a la setmana anterior. Nou comunitats van superar ja la barrera dels 1.000 casos. Quant als hospitals, els ingressos van passar en set dies de 6.455 a 6.883, però l’increment l’últim mes ha sigut del 65%. L’ocupació és ja del 5,56% dels llits, un percentatge considerat de risc mitjà. Les uci, en canvi, es mantenen en risc baix, amb una ocupació mitjana del 4,02%. 

Catalunya, de moment, es troba entre les autonomies menys afectades per aquest augment de la circulació del coronavirus. Segons les dades publicades aquest divendres per la Conselleria de Salut, la incidència acumulada en totes les edats ha pujat en els últims tres dies de 290 a 329, mentre que la taxa de risc de rebrot també ascendeix: si dimarts se situava en 313, ara està en 355.