Emergència sanitària

¿Nova fase de la pandèmia? La covid es dispara una altra vegada a Sud-àfrica amb dues variants d’òmicron

  • Els contagis es tripliquen al país austral durant l’última setmana

  • Les noves mutacions són encara més contagioses, però encara és aviat per anticipar si passarà com a finals de l’any passat

¿Nova fase de la pandèmia? La covid es dispara una altra vegada a Sud-àfrica amb dues variants d’òmicron

EFE/EPA/KIM LUDBROOK

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Fa setmanes que científics de tot el món analitzen amb inquietud l’evolució de dues noves subvariants de la variant òmicron de la covid-19. Poden provocar un nou capítol d’aquesta inacabable pandèmia, alerten els experts. Anomenades BA.4 i BA.5, són encara més infeccioses que la mutació original, tot i que la gravetat dels seus efectes sembla similar, i de moment han provocat que els contagis tornin a disparar-se a Sud-àfrica, el país on va començar la penúltima fase de l’emergència sanitària, que va marcar a principis d’any nivells d’incidència desconeguts a Europa i Amèrica del Nord.

Els casos de coronavirus s’han triplicat a Sud-àfrica durant l’última setmana i els ingressos hospitalaris comencen a accelerar-se. Encara és aviat per saber si el que va passar fa uns mesos pot repetir-se ara, i que el que acabi passant aquí sigui una rèplica del que hagi passat prèviament allà. Però alguna cosa comença a estar clara: els nous subllinatges, que ja han començat a aparèixer a Espanya i altres països europeus, si bé de moment amb escassa presència, mostren com el virus evoluciona ara de forma diferent, a causa dels percentatges d’immunitat més grans, ja vingui aquesta derivada de les vacunes o d’infeccions prèvies.

Fins ara, el consens científic assenyalava que cada nova onada de la pandèmia venia provocada per una nova variant, però en aquesta ocasió pot deure’s a només unes modificacions dins de la mateixa òmicron. Fa uns dies, científics sud-africans van publicar un estudi en el qual van analitzar mostres de 39 persones que havien sigut infectades per aquesta mutació a finals de l’any passat. El treball va concloure que les dues noves subvariants, BA.4 i BA.5, tenien la capacitat d’esquivar els anticossos d’aquells que havien patit òmicron, i també, tot i que en menor mesura, dels que estaven vacunats. 

Segons els resultats preliminars, «la covid-19 pot estar evolucionant de forma diferent i no necessitar una nova variant per provocar una nova onada d’infeccions», va considerar Tulio d’Oliveira, director del centre de resposta a les epidèmies a Sud-àfrica i responsable de l’equip d’experts que va descobrir al novembre la variant òmicron. «Tots estem cansats d’aquest virus, però el virus no està cansat de nosaltres», va argumentar el científic.

L’inici de l’onada

El país africà, de moment, ja dona per fet que pot estar davant l’inici d’una nova onada, arribada molt abans del que les seves autoritats tenien previst, i les mutacions d’òmicron es troben ja a prop de ser les dominants entre la seva població. Els últims esdeveniments, amb la multiplicació dels casos en només set dies, presenten moltes similituds amb l’ocorregut a finals d’any, quan aquesta variant va arribar a Europa i va batre aquí rècords de contagis. 

Notícies relacionades

Les noves subvariants tenen encara més capacitat de transmissió que la mutació original, i també que la BA.2, anomenada en un primer moment «silenciosa», la majoritària a Espanya, que ja presenta símptomes, segons els experts, d’endinsar-se en l’inici de la seva setena onada, en part a causa de la relaxació de mesures com l’obligació de portar mascareta en interiors. Les últimes dades del Ministeri de Sanitat assenyalen que la incidència acumulada en els últims 14 dies ha augmentat gairebé un 50% durant l’últim mes i es troba ja en els 676 casos per cada 100.000 habitants, un nivell considerat de risc molt alt segons els indicadors del departament. 

Però els experts insisteixen que el passat més recent no necessàriament ha de predir el que passarà en el futur immediat. Hi ha dues diferències fonamentals amb la situació a Sud-àfrica. D’una banda, el factor climatològic. Mentre el país austral s’endinsa en el seu hivern, a Espanya les temperatures augmenten, cosa que implica que cada vegada més reunions es facin a l’exterior, on els contagis són menys freqüents. De l’altra, l’extensió de les vacunes. Tot just un terç dels seus habitants han rebut allà dues dosis, i només l’1% la de reforç, mentre que aquí més del 85% de la població té la pauta completa i el 52% compta amb la tercera dosi.