Conflicte educatiu a Catalunya

Els sindicats de docents mantenen la unitat i les mobilitzacions

  • Consideren «inacceptable» l’última oferta d’Educació, que plantejava recuperar l’hora lectiva a primària al setembre i deixava la secundària per al curs 23-24

  • «Cambray està enfadat perquè sap que no podrà fer cap acte tranquil fins que arribi a un acord amb nosaltres»

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Els sindicats de docents preparen noves mobilitzacions després que el Departament d’Educació hagi donat per trencades les negociacions per concloure el conflicte educatiu obert a Catalunya després de rebutjar els representants sindicals la seva última oferta: recuperar l’hora lectiva a primària aquest curs 22-23 vinent i a secundària i postobligatòria, el curs 23-24.

Iolanda Segura, portaveu d’Ustec, el sindicat majoritari, ha considerat «inacceptable» i «insuficient» aquesta oferta. Els representants dels docents reclamen que la recuperació d’aquesta hora sigui per al conjunt del professorat, de primària i secundària, aquest pròxim setembre, una cosa que el Departament assegura que és inviable econòmicament i tècnicament.

«Les retallades van ser per a tots els professors alhora. Recuperar l’hora també ha de ser per a tothom alhora. El cas contrari seria un greuge comparatiu. ¿Com ho explicaríem», ha plantejat Segura que, a més, ha posat èmfasi que els nous currículums afecten més el professorat d’ESO i Batxillerat. «Són ells els que més s’han mobilitzat durant les vagues. Són ells els que hauran de dedicar més hores a preparar el nou curs. Secundària necessita recuperar aquella hora lectiva», defensava la portaveu d’Ustec.

Recurs sobre el calendari

També Teresa Esperabé, de CCOO, veu la proposta insuficient. «La valorem perquè és un avenç, però és insuficient per arribar a un acord». Des de CCOO, han presentat davant la Direcció General de Professorat un recurs de reposició sobre l’ordre del calendari. Denuncien que els professors nomenats al juny no podran incorporar-se el juliol als centres perquè la presa de possessió no es produirà fins a l’1 de setembre.

Els sindicats han carregat a Educació la responsabilitat d’haver trencat les negociacions. «Han sigut ells. I això evidencia la falta de voluntat de tornar-nos les nostres condicions laborals», apuntava Segura.

La talla moral del Departament

Des d’Aspepc, el seu portaveu, Joan Alís, ha criticat a Educació que vinculi l’acord a la incorporació de 1.400 mestres a primària. «El Departament no necessita l’acord amb ningú per incorporar nous empleats, per tant menteix si diu que la falta d’acord li impedeix incorporar nous docents». La Conselleria supeditava aquesta incorporació, fruit de la recuperació de l’hora lectiva a primària, que els sindicats acceptessin l’acord. Era un «sacrifici» realitzat amb l’objecte de la pau social. Vist el rebuig sindical, la mesura queda per a pròxims cursos. Una explicació que no convenç els sindicats. «Diu molt de la talla moral de qui ens governi que vinculi una millora objectiva del sistema (nous docents) a l’acceptació del calendari o d’un currículum que devalua encara més l’educació secundària pública de Catalunya», ha denunciat Alís.

Notícies relacionades

Segons el parer d’Aspepc, tot això respon al fet que el Departament està «nerviós i molt enfadat». «Cambray està enfadat perquè sap que no podrà fer cap acte públic tranquil fins que arribi a un acord amb nosaltres», ha assenyalat Alís. Al·ludia a l’ocorregut dilluns a la UB, quan els sindicats van sabotejar un acte en què havia d’intervenir el conseller.

Davant les insinuacions que hi havia sindicats disposats a acceptar l’oferta d’Educació, Segura ha acusat el Departament de voler dividir els sindicats i ha assegurat que la unitat està intacta. «Intenten trencar la unitat sindical però estem units», ha assenyalat. Ustec, juntament amb CCOO, Intersindical, Aspepc, UGT, Usoc i CGT, ultimen els preparatius de noves mobilitzacions, que detallaran els pròxims dies. «Ens continuarem mobilitzant i pressionant per aconseguir millores», ha advertit Esperabé.