Evolució de la pandèmia

Brussel·les apressa a no abaixar la guàrdia amb la covid-19

La Comissió Europea demana als governs sistemes de vigilància capaços de detectar nous brots i variants

Brussel·les apressa a no abaixar la guàrdia amb la covid-19

OLIVIER HOSLET / POOL

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«Les perspectives de la covid-19 són positives però la pandèmia encara ens podria sorprendre. Hem d’estar preparats perquè el virus encara està amb nosaltres a Europa i al món, i no podem abaixar la guàrdia», ha recordat la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides durant la presentació aquest dimecres de la nova estratègia de la Comissió Europea per gestionar la pròxima fase de la pandèmia de covid-19. Una fase en què la vigilància i la preparació seran «essencials», segons Brussel·les, per preparar els Vint-i-set davant nous possibles brots i variants durant la tardor i l’hivern vinent. 

«Els últims dos anys ens han mostrat que durant els mesos d’estiu probablement veurem unes taxes d’incidència més baixes. La pressió de la pandèmia per tant caurà probablement en els pròxims mesos. Això crea una finestra d’oportunitat per preparar-nos per a possibles futurs brots pandèmics», afirma la Comissió Europea en una nova anàlisi en quèconstata que, tot i que l’òmicron és menys greu que variants precedents, la disminució de la immunitat contra la infecció i la possible estacionalitat de l’hivern podrien augmentar la probabilitat que sorgeixin i es propaguin noves variants del SARS-CoV-2, el virus que causa la covid-19.

Vigilància integrada

A aquest risc s’afegeix el fet que hi ha països que han començat a aplicar nous enfocaments davant la pandèmia, cosa que podria portar a una fragmentació en la resposta de la UE. Davant aquesta situació, Brussel·les reclama als governs que continuïn treballant junts, perquè «la coordinació serà, un cop més, essencial», per reforçar la vigilància, els sistemes sanitaris i la preparació global. Per això reclamen un sistema de vigilància integrat, basat en estimacions reals i representatives sobre la transmissió de la malaltia i no en la identificació de casos notificats, que funcioni juntament amb la resta de malalties respiratòries. Els governs, afirma Brussel·les, haurien de complementar-ho amb altres sistemes de vigilància sobre aigües residuals i altres com el virus de la grip i la resistència antimacrobiana.

El nou full de ruta també planteja analitzar i seqüenciar un nombre suficient de mostres per calcular amb precisió la circulació de variants i detectar l’aparició de noves. Els governs han d’establir grups prioritaris. Per exemple, persones afectades per brots, qui tingui risc de desenvolupar una covid greu, persones que tenen contacte regular amb població vulnerables i sanitaris, entre altres. En els últims mesos els estats membres han adaptat les seves estratègies de tests i, en alguns casos, els han reduït, i això suposa un desafiament des del punt de vista epidemiològic. 

Vacunes, la prioritat

Quant a l’estratègia de vacunació, Brussel·les recomana continuar vacunant, particularment als grups més vulnerables. «Encara veiem grans diferències en la cobertura de vacunació entre els estats membres. Tancar llacunes entre els adults hauria de ser la prioritat», apunta la Comissió. Hi ha dues qüestions que preocupen particularment de cara a la tardor. En primer lloc, l’estancament en alguns estats membres. Més de 90 milions de persones continuen sense haver-se vacunat, uns 9 milions de més 60 anys, el que augmenta el risc de mortalitat i l’aparició de noves variants. 

Notícies relacionades

A més, hi ha grans diferències en les taxes de cobertura de vacunació. En alguns estats membres gairebé el 85% de la població té la pauta completa, en d’altres no arriba al 50%. També preocupa la menor eficàcia de la vacuna entre les persones que encara no han rebut una dosi de reforç, que fins ara només s’ha punxat al 64% dels més grans de 18 anys. «Tot i que el curs futur de la pandèmia és difícil de predir, una cosa és segura: la covid-19 és aquí per quedar-se. El virus continuarà evolucionant i l’aparició de noves variants és molt probable. La nostra resposta ha de consistir a mantenir alts nivells de preparació per als brots i l’aparició de noves variants del virus, i augmentar la cobertura de vacunació, amb esforços específics per arribar als que encara no estan vacunats», insisteix la Comissió.

Per això, insta els governs a preparar-se per injectar dosis addicionals de cara a la tardor i l’hivern. «S’hauran de tenir en compte les noves evidències sobre la disminució de la protecció que confereixen les vacunes i la infecció natural, la situació epidemiològica i l’aparició de noves variants, així com el desenvolupament de noves vacunes i el seu efecte sobre la infecció i la posterior transmissió», recull el pla.