L’última restricció

¿A quins interiors serà obligatori continuar portant mascareta?

  • ¿Quins són els símptomes de la variant XE?

¿A quins interiors serà obligatori continuar portant mascareta?
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El final de la mascareta en interiors ja s’entreveu. El Govern espanyol, després de desatendre Catalunya i Madrid, comunitats que sol·licitaven desterrar el tapaboques de manera immediata, ha anunciat aquest dimecres que aprovarà el reial decret necessari el 19 d’abril i el final de l’obligatorietat entrarà en vigor el 20 d’abril, just després de Setmana Santa. L’Executiu s’ha inclinat així per l’opció més prudent, que havien plantejat governs com el d’Andalusia.

No obstant, seguint les recomanacions de la Ponència d’Alertes, que aplega els experts de les autonomies i el Govern central, el tapaboques continuarà sent obligatori en alguns àmbits.

Hospitals i centres de salut

La mascareta continuarà sent preceptiva a partir del 20 d’abril per al personal sanitari, pacients i visitants dels centres de salut. Al seu torn, aquelles persones ingressades també hauran de mantenir aquesta mesura a les zones comunes dels hospitals.

Residències de gent gran

Com en el cas anterior, a causa de la vulnerabilitat de les persones grans que visquin i convisquin en aquests centres, l’obligatorietat de l’ús de la mascareta continuarà sent efectiva tant per al personal que treballi a les residències com per als visitants . El mateix passarà per als treballadors i visitants de les zones compartides dels centres sociosanitaris.

Transport públic

Pel que fa al transport públic, ja que a causa de les aglomeracions hi ha una seriosa dificultat per poder mantenir la distància d’1,5 metres, l’ús de la mascareta també continuarà sent obligatori.

Aglomeracions i oficines

D’altra banda, els experts han recomanat que es faci un «ús responsable» de la mascareta quan hi hagi aglomeracions de persones o s’estigui en un interior amb persones vulnerables. A més, de manera voluntària es podrà portar, sota el criteri de la responsabilitat individual, en restaurants, cines, gimnasos o discoteques, on és aconsellable el seu ús, igual com a qualsevol interior, si la persona té símptomes d’una malaltia respiratòria.

Al seu torn, en llocs de treball com oficines i indústries els serveis de prevenció de riscos laborals hauran de valorar si l’ús del tapaboques és una restricció necessària en funció de les instal·lacions on convisquin els treballadors i si poden ser ventilades o no. 

A les aules

Finalment, als centres escolars només es recomanarà l’ús de la mascareta a professors i altres treballadors que siguin vulnerables. La mínima transmissió de la covid entre els més joves i la influència negativa de la mascareta en l’educació i les relacions socials en l’entorn escolar han portat institucions com la Generalitat a reclamar de manera urgent la retirada d’aquesta restricció a les aules, d’acord amb el criteri expressat pels pediatres, que van demanar retirar el tapaboques als centres educatius a partir del 28 de febrer.