Medi ambient

L’entitat veïnal Airenet es persona en la causa contra incineradora de Sant Adrià

Fa anys que la coordinadora metropolitana denuncia que la planta emet compostos contaminants potencialment cancerígens

L’entitat veïnal Airenet es persona en la causa contra incineradora de Sant Adrià

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts

La coordinadora veïnal metropolitana Airenet ha anunciat que es persona en la causa oberta per presumptes pràctiques contra la normativa ambiental per part de la incineradora de Sant Adrià de Besòs (Barcelona), de l’empresa pública Tersa, presidida pel regidor d’Emergència Climàtica de Barcelona, Eloi Badia. El Jutjat d’Instrucció número 5 de Badalona (Barcelona) ha obert diligències prèvies d’investigació arran d’una denúncia de la Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona per un delicte contra el recurs naturals i el medi ambient, dirigida contra Badia i contra el cap d’explotació de Tersa.

Aquestes presumptes irregularitats havien sigut denuncides des de fa anys per la coordinadora veïnal Airenet, fins que l’abril de 2018 va acudir a la fiscalia, que va confirmar els indicis que Tersa, al cremar residus, no estaria realitzant el control de la temperatura segons el que estableix la normativa –amb sondes, per garantir els 850 graus– i això comportaria l’emissió de compostos contaminants potencialment cancerígens.

La presidenta d’Airenet, Silvina Frucella, ha criticat aquest dimarts la passivitat de l’Ajuntament de Barcelona i en concret dels qui han presidit Tersa –ara Badia i abans Janet Sanz–, a qui ha acusat d’escudar-se en un estudi del Consell Superior d’Investigacions Científiques, encarregat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que al seu judici no és complet perquè només contempla un any (2018). «Tersa és una empresa trampos i, només es porta bé quan la fiscalitzen», ha alertat Frucella, que ha explicat que per a la causa aporten dades que apunten que el 2019 Tersa va tornar a baixar la temperatura d’incineració i va dur a terme altres pràctiques que presumptament incompleixen amb la normativa mediambiental.

Complir la normativa

Notícies relacionades

Si bé les propietàries de la planta són Barcelona Serveis Municipals (BSM) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Frucella ha explicat que la Generalitat, a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, és l’encarregada de fiscalitzar que es compleixi la normativa i que li consta que dos expedients van poder acabar en una sanció, tot i que l’administració catalana no els ha facilitat les dades, al·legant que és confidencial. En aquest punt, Frucella ha demanat a la Generalitat que hi ajudi. «Esperem que col·labori en la causa judicial perquè va fiscalitzar Tersa i ha de tenir dades per aportar. Espero que defensi els ciutadans», ha dit.

Airenet té dades sobre l’impacte mediambiental de la suposada mala praxi de Tersa a través de diversos estudis de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, que apunten que les concentracions de dioxines són més elevades en l’entorn de la planta (barris de Diagonal Mar i Besòs, de Barcelona, i la localitat de Sant Adrià) que en carrers d’alta circulació de cotxes –que també emeten aquests compostos–, com el d’Urgell. «La mala qualitat de l’aire a la zona de la incineradora no es pot atribuir al trànsit, està clar», ha expressat el catedràtic de Toxicologia i Salut Mediambiental de la URV Josep Lluís Domingo.