Diversitat sexual

Igualtat crea un mapa amb recursos d’ajuda per a persones LGTBI

  • Es tracta d’una iniciativa pionera que obté 1.200 serveis d’assessorament i d’informació d’administracions i 220 associacions

Igualtat crea un mapa amb recursos d’ajuda per a persones LGTBI

Patricia Martín

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Ministeri d’Igualtat ha creat un mapa interactiu amb els recursos disponibles d’atenció i assessorament a Espanya per a les persones del col·lectiu LGTBI+ (Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals). La iniciativa es pot consultar a la pàgina web del ministeri i recull més de 1.200 recursos que ofereixen tant les administracions públiques com més de 220 entitats socials.

El mapa recull tota mena de recursos assistencials, de socialització, educatius, de salut sexual, d’atenció a víctimes de delictes d’odi, programes d’inserció sociolaboral per a persones trans, assessories psicològiques, jurídiques i d’atenció social.

Es tracta d’una iniciativa pionera a Espanya que imita el mapa de recursos de la delegació del Govern contra la violència masclista, però que ha sigut més difícil de posar en marxa, ja que les iniciatives d’assessorament i ajuda al col·lectiu LGTBI són més disperses i la majoria surten de l’«energia i voluntat» del sector civil, segons ha destacat en la presentació del mapa Jesús Generelo, conseller tècnic de la Direcció General de Diversitat Sexual i Drets LGTBI del Ministeri.

El telèfon arc de Sant Martí

«Tant de bo quan jo vaig sortir de l’armari hi hagués hagut una cosa similar per saber on anar», ha afegit la responsable de la direcció general, Boti García Rodrigo, que també ha destacat que el mapa s’ha creat amb un «cost zero, gràcies a la feina i a la il·lusió» del personal del Ministeri d’Igualtat.

El mapa es completarà en el futur amb la posada en marxa de l’anomenat telèfon arc de Sant Martíd’assessorament jurídic i de recolzament emocional a víctimes de delictes de LGTBI-fòbia. Serà similar al 016, destinat a les víctimes del masclisme i al seu entorn.

I també està pendent d’aprovació la llei trans i per a la garantia dels drets LGTBI, a l’espera que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Consell Fiscal emetin els informes preceptius des del desembre passat. El president del CGPJ, Carlos Lesmes, ha assenyalat que el Poder Judicial es pronunciarà el 20 d’abril, però Boti García ha considerat aquest termini «inassumible i inaudit», tenint en compte que per tràmit d’urgència hauria d’haver aprovat el dictamen en un termini de 15 dies.

Llei ‘trans’ abans de l’Orgull

Notícies relacionades

El Govern ha requerit diverses vegades l’informe al CGPJ, però sense èxit. «La llei s’ha quedat encallada en un calaix fosc d’un pati interior, en el mateix en què van ficar altres lleis feministes», ha denunciat Boti, posant èmfasi en el fet que «Espanya no es pot permetre que, per segona vegada, una llei LGTBI se’n vagi per l’embornal del final de la legislatura».

Si finalment el CGPJ emet l’informe a finals d’abril i el Consell Fiscal fa el mateix, faltaria encara l’informe del Consell d’Estat, amb el qual la norma podria aprovar-se definitivament pel Consell de Ministres, per passar a les Corts, abans de la celebració de l’Orgull del 2022, que aquest any a Madrid tindrà lloc de l’1 al 10 de juliol.