Problema de salut pública

Alerten de l’ús de receptes falses a Girona que facilita abusos sexuals

El Col·legi de Farmacèutics de la província ha registrat 22 casos des de principi d’any, mentre que el 2021 en va sumar 56

zentauroepp9308411 barcelona foto ilustracion para articulo burundanga  foto ag170930100105

zentauroepp9308411 barcelona foto ilustracion para articulo burundanga foto ag170930100105 / AGUSTI CARBONELL

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Col·legi de Farmacèutics de Girona ha alertat del creixent ús de receptes falses per aconseguir la submissió química que deriva en agressions sexuals. A Girona es van detectar 56 casos el 2021 però en el que va d’aquest any ja en portem 22, per això aquesta ’entitat professional avisa que es tracta d’un «problema de salut pública» que va en augment des de 2018.

En aquest sentit, les dades de l’Institut Nacional de Toxicologia dels últims cinc anys indiquen que aproximadament el 33% de les agressions sexuals, és a dir, una de cada tres, els agressors van cometre la violació perquè la víctima estava sota submissió química, és a dir, sota els efectes de l’alcohol, drogues, fàrmacs sedants o ansiolítics que provoquen un estat d’inconsciència o semiinconsciència que genera confusió i dificulta el reconeixement del fet.

Fàrmacs prescrits

L’escopolamina és la substància més coneguda popularment perquè provoca la pèrdua de consciència a les persones que la ingereixen, habitualment dones que ho fan involuntàriament i que són després víctimes d’abusos i agressions sexuals.

No obstant, l’obtenció d’aquesta mena de droga no resulta fàcil i una altra opció són els fàrmacs normalment prescrits en l’àmbit de la psiquiatria que, combinats amb alcohol, causen també inconsciència. És aquí on el Col·legi de Farmacèutics de Girona ha detectat un increment de les receptes falses.

Les receptes són de vegades còpies bastes que el delinqüent imprimeix i a la qual afegeix el número de col·legiat i la rúbrica de metges privats, dades fàcils d’aconseguir amb una simple recerca a internet d’aquest servei sanitari.

Més casos dels que s’han registrat

L’entitat demana a les farmàcies i els metges als quals es falsifica la firma que denunciïn els fets quan se n’assabentin, ja que els casos detectats pels professionals són molts més que els que consten als Mossos d’Esquadra, segons confirmen des de la policia catalana.

Els farmacèutics, segons relaten des del seu col·legi professional a Girona, a l’adonar-se d’un d’aquests fraus es neguen a expendre el producte, però el delicte, en moltes ocasions, no arriba a les comissaries. En el marc de la legalitat, es comet un delicte de falsedat documental.

L’alcohol, un potenciador de la submissió

L’escola també ha alertat de la barreja de drogues per aconseguir la submissió química. Un expert químic consultat per Efe ha detallat que una alternativa a l’escopolamina són l’èxtasi líquid (GHB) i les benzodiazepines, com el Ribotril i la Zopiclona.

Notícies relacionades

A més, són solubles en líquids i els delinqüents les dipositen a la beguda que està consumint la víctima «perquè, a més, són d’acció ràpida i inodores», detalla l’expert.

Aparentment, aquests psicòtrops no tindrien prou força per provocar la pèrdua de consciència perquè la víctima quedés totalment privada de voluntat, «però l’alcohol n’és un gran potenciador», explica l’expert a Efe.