‘Gripalització’ de la covid

Darias insisteix que la mascareta s’eliminarà “més aviat que tard”

  • La ministra assegura que quan els experts de la ponència d’alertes acordin on s’ha de mantenir i on no es «farà el pas»

Darias insisteix que la mascareta s’eliminarà “més aviat que tard”

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ministra de sanitat, Carolina Darias, ha insistit aquest dimecres que s’eliminarà l’obligatorietat de la mascareta en interiors més aviat que tard» però, de nou, sense concretar una data. El Govern porta instal·lat en aquest pronòstic des que Pedro Sánchez, el 21 de febrer, va obrir per primera vegada la porta a flexibilitzar la mesura de protecció contra la covid. Però en aquells moments, la sisena onada anava a la baixa i la incidència està ara estancada al voltant dels 400 casos per 100.000 habitants (en concret 436 a l’informe del 23 de març). Per això el president del Govern ha aclarit que l’assenyat és esperar que acabi aquest mes per veure com evoluciona la corba. «Veurem si aquest mes ja podem rebaixar-la del tot», va dir l’11 de març.

I la ministra de sanitat, Carolina Darias, ha remarcat aquest dimecres que tan important com el «quan» és el «com» i per establir precisament «com» s’ha de retirar l’obligatorietat i en quins espais el Govern espera que els experts de la ponència d’alertes arribin a un consens i facin una proposta. La ministra ha precisat que «potser» hi ha espais en què haurà de seguir sent obligatòria, com els transports públics, els esdeveniments amb aglomeracions o en entorns vulnerables.

«Això és el que volem fer, conèixer la proposta de com s’han d’eliminar les mascaretes de la ponència d’alertes i li asseguro que serà més aviat que tard», ha assenyalat en resposta a una interpel·lació de Ciutadans, partit que ha reclamat a l’Executiu que «elimini ja la mascareta».

Les comunitats

Darias ha argumentat que com que l’objectiu és «salvar vides», el Govern «farà el pas» quan hi hagi una proposta dels experts i buscant», a més, «la unanimitat i el consens» amb les comunitats autònomes. Aquest consens encara no s’ha produït perquè mentre alguns Executius autonòmics com el de Madrid en demanen la retirada ja excepte al transport públic o a hospitals i Catalunya reclama començar per les escoles, d’altres discrepen que hagi arribat el moment. El ‘lehendakari’, Íñigo Urkullu, ha assenyalat aquest dimecres que la mascareta continua sent «absolutament aconsellable» perquè «la pandèmia segueix».

Notícies relacionades

Malgrat això, la Comissió de Salut Pública, en què estan representades totes les autonomies i el Ministeri de Sanitat, va acordar dimarts que en el camí cap a la ‘gripalització’ de la covid les persones contagiades asimptomàtiques o amb símptomes lleus no hauran de guardar aïllament a partir de dilluns. La quarantena es reserva per als casos greus i la població vulnerable, que seran també els únics casos que es comptabilitzaran.

Davant els dubtes que la decisió ha generat entre els epidemiòlegs, Darias ha assegurat que «es continua monitoritzant la incidència, però focalitzada en aquelles persones que presentin factors de vulnerabilitat, en ambients de vulnerabilitat i els casos greus», perquè la pandèmia té «cada vegada més característiques d’endèmia» i, per això, s’ha d’adaptar «la resposta» de les administracions sanitàries.