‘Fake news’

La notícia falsa de la destrucció de la Terra per l’impacte d’un asteroide queda desmentida

Tot i que la NASA no s’ha pronunciat sobre aquest objecte de petita mida, el seu impacte amb el nostre planeta és improbable

zentauroepp54551692 asteriode este asteroide se acerc  a la tierra y la nasa no 200819132214

zentauroepp54551692 asteriode este asteroide se acerc a la tierra y la nasa no 200819132214

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La notícia que anunciava la destrucció del planeta Terra per l’impacte de l’asteroide 2009 JF1 per al 6 de maig és una notícia falsa. La NASA no ha afirmat en cap moment que el nostre planeta estigui en perill per aquest objecte que va albirar el 2009, quan el van posicionar com el cinquè més perillós.

A més, aquesta mateixa informació ja va ser publicada el 2021, i ha sigut actualitzada amb un missatge que comunica que ha sigut desmentida.

Amenaça inexistent

La mida de l’asteroide, estimat en tot just 10 metres de longitud, suposa que les probabilitats que un objecte de l’esmentada mida causés danys en cas d’impactar amb la Terra són escasses.

A més, l’Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès) va publicar el 14 de febrer un article explicant que 2009 JF1 havia sigut expulsat de la llista d’objectes perillosos, ja que, per la seva trajectòria, té una probabilitat d’impacte d’1 entre 1,7 milions.

Nou titular, mateixa notícia falsa

Notícies relacionades

Malgrat que la NASA encara no s’ha pronunciat sobre aquesta notícia falsa, la informació, que s’està viralitzant a les xarxes, ha quedat desmentida per complet quan diverses fonts han reportat que la notícia en qüestió ja havia sigut publicada el gener del 2021, tot i que amb un titular diferent: «La NASA posa data a la destrucció de la Terra: el 6 de maig del 2022» ha sigut actualitzat a «Data per a l’improbable impacte d’un asteroide amb la Terra: el 6 de maig del 2022».

Finalment, també s’ha afegit un missatge al final del primer paràgraf de la notícia, en què s’informa que «aquesta informació ha sigut desmentida».