Sancions

El Govern espanyol confisca a Barcelona el iot de l’oligarca rus Serguei Txemezov

L’empresari és al capdavant del conglomerat públic Rostec, una de les peces clau del complex militar i industrial rus

El Govern espanyol confisca a Barcelona el iot de l’oligarca rus Serguei Txemezov
1
Es llegeix en minuts

El Govern espanyol ha procedit a confiscar el iot ‘Valerie’ propietat de l’oligarca rus Serguei Txemezov, atracat al port de Barcelonadins les sancions de la UE contra l’entramat paraestatal pròxim al Kremlin. 

Txemezov és un vell amic de Vladímir Putin des que tots dos van treballar per a la KGB a l’Alemanya Oriental. Ara està al capdavant del conglomerat públic Rostec, una de les peces clau del complex militar i industrial rus.

El megaiot, valorat en uns 140 milions d’euros, era a la drassana MB92 del port de Barcelona, on aquest tipus de barcos, els més luxosos del món, se sotmeten a tasques de manteniment i ‘refit’. 

Aquesta drassana, que té capacitat per allotjar 25 barcos de gran mida, té una plantilla de 170 empleats, però dona feina a unes mil persones més, que porten a terme tota mena de treballs sobre els iots (pintura, fusteria...).  

En una entrevista a La Sexta, recollida per Europa Press, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va informar d’aquesta confiscació i va assegurar que les sancions «al règim de Putin» i «als oligarques» estan tenint efecte. 

En aquest sentit, va esmentar la «immobilització provisional» d’aquesta embarcació, de 85 metres d’eslora i va assegurar que «n’arribaran més».

Notícies relacionades

Sánchez va advertir que són operacions complexes perquè aquestes persones tenen moltes societats interposades i «moltes pantalles» i, per tant, cal compartir informació entre serveis d’intel·ligència dins i fora de la Unió Europea.

«Hem d’actuar de manera contundent i carregar amb duresa contra Putin, el seu règim i els seus oligarques, que en aquest sistema de corrupció s’han enriquit oprimint el poble rus», ha afegit.