Col·lectius vulnerables

La tarifa social del cànon de l’aigua pot arribar a prop de 100.000 famílies catalanes

  • Aquesta bonificació de transformació social pot arribar a ser del 100% de la part corresponent del cànon de l’aigua a la factura i està dirigida als col·lectius més vulnerables.

  • Per arribar a més persones, la Generalitat de Catalunya inicia una campanya amb el nom d’Aigualitat –suma dels conceptes ‘aigua’ i ‘igualtat’–, que tindrà una durada de tres setmanes i que ha suposat una inversió pròxima als 650.000 euros

La tarifa social del cànon de l’aigua pot arribar a prop de 100.000 famílies catalanes
4
Es llegeix en minuts

Des de l’any 2011, hi ha la tarifa social del cànon de l’aigua, una compensació que consisteix a bonificar en un 100% el cànon de l’aigua per a les famílies més vulnerables i que consumeixen fins a 27 m³ per trimestre. En cas que alguna família en situació de vulnerabilitat superi aquest consum, la bonificació s’aplica en un 50%. S’ha de tenir en compte que, a Catalunya, el 72% dels rebuts de l’aigua declarats no superen aquest primer tram.

En l’actualitat hi ha prop de 76.000 famílies que s’acullen a la tarifa social de l’aigua i, segons les previsions de l’ACA, aquesta xifra podria arribar fins a les 100.000 llars. Per aquesta raó, la Generalitat de Catalunya, a través de l’ACA, ha creat una campanya per donar a conèixer aquesta bonificació a més col·lectius, que tindrà una durada de tres setmanes i que ha suposat una inversió pròxima als 650.000 euros.

Col·lectius que es poden acollir a l’ajuda

Col·lectius que es poden acollir a l’ajudaLa tarifa social de l’aigua està dirigida a col·lectius vulnerables com poden ser les famílies amb tots els seus membres a l’atur, persones preceptores de pensions mínimes contributives o famílies en risc d’exclusió residencial, per citar alguns exemples. Per tant, aquesta bonificació ajuda a garantir la cobertura de les necessitats bàsiques d’aigua i a establir un valor del cànon adaptat a les situacions de vulnerabilitat de la població menys afavorida, en situació de pobresa o amb risc d’exclusió social.

Aigua i igualtat

Aigua i igualtatLa campanya pren com a eix central el concepte d’‘Aigualitat’ –fusió de les paraules ‘aigua’ i ‘igualtat’–, amb l’objectiu de recordar que tota la ciutadania té el dret a tenir cobertes les necessitats d’aigua i fer possible que els col·lectius més vulnerables disposin de les ajudes necessàries.

Durant tres setmanes s’explicarà quins són els col·lectius que poden acollir-se a aquesta bonificació de la factura de l’aigua, els requisits que s’han de complir i els procediments que tenen a la seva disposició per accedir a la bonificació.

La campanya, que ha suposat una inversió pròxima als 650.000 euros, es farà a través dels mitjans de comunicació tradicionals –televisió, premsa, ràdio i mitjans digitals– i en altres suports com el canal de Metro de Barcelona, marquesines a les estacions de trens i autobusos, entre d’altres.

A més de poder acollir-se trucant al 012 o mitjançant la pàgina web de l’ACA, la campanya preveu un ampli ventall d’accions de comunicació específiques: via operadors-factura, Oficines d’Atenció Ciutadana, serveis socials, oficines de treball, Banc dels Aliments, Centres d’Atenció Primària, escoles, entre d’altres, a través de cartells, ‘flyers’, bàners, etc. S’ha adaptat la campanya a altres idiomes com el castellà, l’àrab i l’urdú. Es pot accedir als continguts de la campanya a través d’aquest enllaç.

El cànon de l’aigua

El cànon de l’aiguaEl cànon de l’aigua és un impost ambiental finalista que es va crear l’any 2000, coincidint amb la creació de l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquest impost pot suposar fins a un 40% del total del rebut de l’aigua i, des del 2017, no ha registrat cap increment. Els diners que la ciutadania paga a través del cànon són la principal font de finançament de l’Agència Catalana de l’Aigua, que aporta, anualment al voltant de 460 milions d’euros.

El cànon fa possible garantir el funcionament de 8 embassaments, 536 depuradores, prop d’un centenar d’estacions d’aforament, entre altres infraestructures hidràuliques, a més de poder portar a terme actuacions de vigilància i protecció del medi.

A més de garantir les activitats ordinàries de l’ACA, el cànon de l’aigua fa possibles noves inversions en matèria de proveïment, sanejament i millora del medi hídric. En el pròxim cicle de planificació hidrològica (2022-2027), es destinaran més de 2.380 milions d’euros en actuacions i mesures en matèria d’aigua, 1.400 dels quals seran aportats per l’ACA, duplicant així la inversió de l’actual cicle de planificació.

Altres bonificacions del cànon de l’aigua 

Altres bonificacions del cànon de l’aigua Malgrat no ser una bonificació pròpiament dita, hi ha una altra figura que és l’ampliació per trams del cànon de l’aigua, que s’aplica des de l’any 2000 en llars amb 4 o més persones. Aquesta mesura consisteix a afegir en el primer tram 3 m³ mensuals per persona en els límits de consum d’aigua establerts pel primer tram, 2 m³ mensuals per persona en els límits de consum d’aigua establerts per al segon tram i 1 m³ per persona al mes en el cas del tercer tram. També reben un tractament especial les vivendes on conviuen persones amb un grau de discapacitat superior al 75%, que en els efectes de l’ampliació computaran com dues persones. 

Notícies relacionades

Actualment, s’acullen 362.694 famílies a l’ampliació per trams, una xifra lleugerament inferior a la del 2020, a causa de revisions censals de sol·licituds antigues en què s’ha tancat l’expedient.