Col·lectius vulnerables

La Generalitat elimina l’any i mig d’espera per cobrar les ajudes dels cuidadors

  • Actualment 6.400 persones han deixat de treballar per cuidar els seus familiars a casa, però havien d’esperar un any i mig per percebre menys de 400 euros al mes

La Generalitat elimina l’any i mig d’espera per cobrar les ajudes dels cuidadors

123RF

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria de Drets Socials de la Generalitat, Violant Cervera, ha anunciat aquest dilluns en el Consell General de Serveis Socials que el Govern eliminarà la llista d’espera per a les ajudes als cuidadors no professionals a partir del mes que ve. Es tracta de persones que cuiden els dependents de la seva família a casa, generalment dones que atenen avis, i que han hagut de deixar de treballar i renunciar als seus ingressos per fer-ho. Tenen dret a una ajuda mensual que no arriba als 400 euros al mes que, a Catalunya, havien d’esperar un any i mig per percebre-la. El Govern calcula que 6.400 persones es beneficiaran de la mesura i promet invertir 17 milions d’euros extres aquest any.

A Catalunya, 82.394 persones cobren l’ajuda de cuidador no professional i estan donades d’alta a la seguretat social. De fet, pràcticament la meitat de les persones en situació de dependència a Catalunya tenen aquest suport, segons les dades de l’Imserso. Acostumen ser dones, en un 86% dels casos, i el 60% d’elles tenen entre 50 i 65 anys. Algunes assumeixen aquest treball per necessitat: ni poden costejar-se un cuidador privat a casa davant les poques hores que ofereix el Servei d’Atenció a Domicili públic ni tenen diners per pagar una plaça en una residència, mentre esperen una plaça pública que s’eternitza per les elevades llistes d’espera.

Catalunya és l’única comunitat autònoma on encara persistia un termini suspensiu de 18 mesos per donar els ajuts econòmics als cuidadors no professionals. És a dir, que els que sol·licitaven aquesta prestació havien d’esperar un any i mig per començar a cobrar-les, tot i complir tots els requisits i tenir la prestació acceptada. Una mesura que s’eliminarà aquest març, i que feia 10 anys que estava activa des que el govern de Mariano Rajoy va establir un primer termini de dos anys per cobrar les ajudes. El 2017, el Govern va continuar aplicant aquesta suspensió, però la va rebaixar sis mesos. La realitat és que molts avis morien mentre els seus familiars els atenien aquells anys en què no podien valer-se per si mateixos i sense cap ingrés a què aferrar-se.

Fons europeus

Notícies relacionades

Per acabar amb aquestes pròrroga la conselleria augmentarà la partida econòmica per pagar aquestes contribucions amb 17 milions extres, fins a arribar a la xifra de 255 milions a l’any. Una mesura que ha pres Cervera aprofitant l’arribada de 27 milions dels fons europeus, que també s’invertiran en plans de digitalització i gestió de la informació per agilitar els processos de valoració de les persones dependents. Segons les dades de l’Associació Estatal de Directors i Gestors de Serveis Socials, el 2021 van morir 3.400 catalans esperant aquestes valoracions.

Tot i així, la llista d’espera a Catalunya per accedir a les ajudes de la dependència continua sent crònica, i és la més alta de tot Espanya. A finals del 2021, segons dades de la consellería, hi havia més de 20.000 persones en llista d’espera que tenien reconegut el dret a tenir una plaça en una residència, en un centre de dia o a rebre a casa cuidadors subvencionats, però que no hi estaven accedint. Fonts del Govern asseguren que un dels reptes més importants que assumeix Cervera és acabar amb les llistes d’espera per entrar en els geriàtrics.

Temes:

Dependència