drets socials

Catalunya continua liderant el col·lapse de les ajudes a la dependència

  • Cada dia moren 34 catalans esperant les ajudes de la dependència, la comunitat amb més llista d’espera

  • La Conselleria de Drets Socials insisteix que l’Estat només aporta el 14% de la despesa quan ho hauria de fer al 50%

Catalunya continua liderant el col·lapse de les ajudes a la dependència
3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2021, cada dia van morir 34 catalans amb dependència que estaven esperant les seves ajudes però mai van arribar. Catalunya continua sent un any més la comunitat amb més demora per a aquests serveis d’atenció. El 32% de les persones amb dependència estan en llista d’espera per anar a una residència, rebre cuidadors a casa o accedir a un centre de dia, entre d’altres. Són les dades que ha publicat aquest divendres l’Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials, que demana la dimissió de la consellera Violant Cervera. La Generalitat assumeix la realitat però respon que l’Estat aporta menys del 15% a finançar el sistema de la dependència a Catalunya.

«A Catalunya s’arriba abans a la tomba que a les ajudes a la dependència. És terrible. La situació és dramàtica», insisteix Jose Manuel Ramírez, president de l’associació que ha publicat el balanç anual de les dades de la dependència utilitzant les xifres oficials de l’Imserso. El 2021 van morir 12.611 catalans esperant les ajudes a la dependència. El 73% tenia el dret reconegut però encara no podia entrar en els serveis per falta de places. La resta estaven encara esperant una valoració de les seves malalties i incapacitats.

«La situació a Catalunya és absolutament dramàtica, no pot ser que tinguin el 51% de les llistes d’espera de la dependència de tot l’estat», insisteix Ramírez. En total, hi ha 78.542 catalans esperant per algun servei o ajuda, són el 32% del total de les persones amb dependència a Catalunya. Unes xifres fins i tot superiors que abans de la pandèmia, el 2019, quan el percentatge de persones en llista d’espera era del 31,7%.

Peticions de dimissió i compareixença

«O la consellera de Drets Socials es replanteja les polítiques a la dependència de forma imminent, o que dimiteixi, perquè no pot ser que estigui costant tant sofriment a les famílies», critica Ramírez. El cert és que el Govern Central el 2021 va destinar 96 milions d’euros extra per finançar el sistema de la dependència a Catalunya. «¿On s’han gastat tots aquests diners? No pot ser que la situació, lluny de millorar, hagi empitjorat», es queixa Ramírez. L’enuig ha sigut tal que fins i tot el PSC ha demanat una compareixença de la consellera Violant Cervera al Parlament.

Incompliments estatals

Des de la Generalitat insisteixen que, ja fa dècades que l’Estat incompleix la seva obligació de finançar al 50% el sistema d’atenció a la dependència. Asseguren que si bé l’aportació del Govern el 2021 va ser de 1.500 milions d’euros, el 65% del total, el Govern Central només va aportar el 14% del finançament, 323 milions, i la resta dels diners els van aportar els beneficiaris a través del copagament, el 21%. Admeten que les llistes d’espera són una realitat crònica i que estan treballant en un pla per aturar-les, però afegeixen també que si l’estat millorés la seva aportació podrien resoldre-ho abans.

Notícies relacionades

A tot Espanya, el 2021 van morir 46.671 persones esperant les ajudes a la dependència, unes dades sensiblement menors a les del 2020, quan la mortalitat va sobrepassar tots els rècords, però és un 35% més si ho comparem amb abans de la pandèmia, el 2019. Les altres comunitats més afectades per aquest alt nivell de defuncions són Andalusia, amb 10.040 morts i Madrid, amb 3.901 persones mortes en llista d’espera

Catalunya és la comunitat líder en llistes d’espera a la dependència, percentualment i en números absoluts. Percentualment la segueix La Rioja, que acumula el 31,5% dels seus dependents en llista d’espera, o les Canàries, amb un 27%. Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Galícia són les tres comunitats amb menys llista d’espera, amb un 0,1%, 4,5% i un 5,8% de casos, respectivament.