Abusos a l’Església

El sacerdot arrestat a Castelldefels ja va ser investigat per pederàstia a Montmajor

  • Els Mossos d’Esquadra van detenir fa una setmana el capellà Josep Maria per exhibicionisme i per pagar a menors perquè acceptessin fer per a ell pràctiques sexuals

El sacerdot arrestat a Castelldefels ja va ser investigat per pederàstia a Montmajor

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El sacerdot Josep Maria A.M., arrestat dijous 10 de febrer pels Mossos d’Esquadra per exhibicionisme i per pagar a menors d’edat perquè accedissin a fer pràctiques sexuals davant la seva presència, va ser també investigat per la policia catalana per fets similars el 2010, quan estava al capdavant de la parròquia de Montmajor (Berguedà), segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. En aquella ocasió, el capellà Josep Maria A.M. va ser acusat d’excedir-se amb el fill d’una família d’origen romanès que residia en aquesta població de menys de mil habitants, perquè accedís a les seves peticions de caràcter sexual. Fonts del bisbat de Sant Feliu de Llobregat, al qual pertany la parròquia de Castelldefels, consultades per aquest diari han rebutjat aclarir sí coneixien o no aquest passat del sacerdot Josep Maria ni tampoc si aquest va ser el motiu pel qual va ser traslladat de Montmajor a Castelldefels. «No podem parlar de res que pugui interferir una investigació judicial en curs», han argüit.

Josep Maria A.M., que actualment té 74 anys, va arribar a la parròquia de Santa Maria de Castelldefels, ubicada en aquest municipi, farà uns deu anys, poc després de la investigació dels Mossos a Montmajor. A Castelldefels no exercia de rector del lloc, hi ha un altre sacerdot que fa aquestes funcions. «Aquí no feia missa. Bevia, estava malalt i s’havia convertit en un problema», explicava un dels pocs feligresos que han parlat amb aquest diari. Des del bisbat sí que han confirmat que amb prou feines tenia responsabilitats.

Després de la seva detenció, la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, a través d’un comunicat, va mostrar la seva consternació i tristesa pels fets. Va afegir que aquest bisbat coneix i aplica els protocols vigents de prevenció d’abusos sexuals a menors i també que tots els sacerdots de la diòcesi «que estan en contacte amb menors» disposen del «certificat negatiu» de delictes sexuals del Ministeri de Justícia. No aclaria, no obstant, si Josep Maria A.M., en concret, també disposava d’aquest certificat. Les mateixes fonts del bisbat sí que han ratificat també que el sospitós disposava d’aquest certificat, cosa que podria significar que la investigació dels Mossos no va acabar en una condemna penal.

La denúncia d’una família

Els Mossos d’Esquadra van arrestar Josep Maria A.M. fa una setmana després que una família presentés una denúncia contra ell. Segons els denunciants, el sacerdot hauria pagat a dos adolescents per convèncer-los que practiquessin sexe amb les seves respectives parelles en un hotel i davant la seva presència. Una de les implicades, també menor d’edat, a l’adonar-se de la presència del capellà a l’hotel, es va negar a acceptar la proposta i, a més, ho va explicar als seus pares, que van acudir als Mossos. La Unitat d’Investigació de la comissaria de Gavà (Baix Llobregat) es va fer càrrec de les indagacions i el dijous 10 de febrer va detenir el sacerdot. Segons les fonts consultades, la policia catalana el va arrestar per exhibicionisme i per pagar a menors, d’origen vulnerable o en situació de risc d’exclusió social, perquè accedissin a fer pràctiques sexuals. Segons la diòcesi, no es tracta de menors vinculats a l’Església ni tampoc res del que investiga la policia va passar dins del recinte de la parròquia.

Notícies relacionades

El divendres 11 de febrer, els agents van acudir a la rectoria de Santa Maria de Castelldefels i van registrar l’estança de Josep Maria A.M. Es van emportar el seu ordinador portàtil. Tant aquest terminal com el seu telèfon mòbil seran analitzats a fons per part dels Mossos quan el jutjat d’instrucció de Gavà que porta la investigació accedeixi a concedir l’ordre necessària per buidar el contingut dels dos aparells.

La sospita dels investigadors és que el sacerdot havia contactat amb els dos adolescents perquè no lluny de la rectoria en què resideix hi ha un centre escolar freqüentat per estudiants de famílies amb pocs recursos econòmics, una característiques que el sospitós hauria aprofitat. Es va acostar a ells convidant-los a consumicions en bars pròxims, o comprant-los targetes de prepagament per al telèfon, i va acabar proposant-los que li enviessin fotografies a canvi de diners. Aquesta relació s’hauria anat complicant fins a arribar, presumptament, a pagar perquè els menors accedissin a reunir-se amb ell i participar en pràctiques sexuals que, pel que sembla, no inclourien el contacte físic entre el sacerdot i els adolescents.