Comunicat a les xarxes socials

Exalumnes de Montcada que van patir el pederasta Linares pregunten a La Salle per què no els va protegir

  • Un grup de persones que va estudiar a La Salle Montcada ha compartit en els seus perfils un comunicat per «abraçar» les víctimes d’abusos sexuals i qüestionar l’organització religiosa sobre com va poder exposar-los a un pederasta que coneixien bé

Exalumnes de Montcada que van patir el pederasta Linares pregunten a La Salle per què no els va protegir
2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un grup d’exalumnes de La Salle Montcada que s’identifiquen com estudiants pertanyents a la generació que va cursar BUP a principis de la dècada dels noranta ha compartit a les seves xarxes socials, aquest dimarts al migdia, un missatge de suport a les víctimes dels abusos sexuals del professor Jesús Linares. És també un missatge d’indignació amb la institució religiosa, que el 1986 va traslladar Linares a l’escola de Montcada des de Premià de Mar malgrat que coneixia que es tractava d’un depredador, tal com mostren els diversos testimonis recollits en aquesta investigació d’EL PERIÓDICO. Entre altres avisos, el dels pares de l’escriptor Alejandro Palomas, violat per Linares a mitjans dels setanta, que van acudir a la direcció de l’escola a denunciar el que havia passat però els seus responsables, en lloc d’apartar Linares de qualsevol contacte amb menors, els van demanar discreció i van deixar que aquest docent continués abusant durant cinquanta anys més.

El comunicat d’aquests estudiants de La Salle Montcada comença assegurant que, després de conèixer la gravetat dels abusos sexuals comesos per Linares –gràcies al testimoni de l’escriptor Palomas i de les posteriors notícies publicades per aquest diari–, van patir «un xoc inicial per la magnitud del que es relatava». Un cop que, amb el pas dels dies, va donar pas «a la reflexió i a la presa de consciència que els comportaments invasius i intolerables que vam patir sent els seus alumnes són tan sols la punta d’un iceberg enorme i terrible». Aquests exalumnes es pregunten com va poder una institució com La Salle, que sabia com actuava «un dels seus mestres», permetre que Linares continués exercint «la docència» i «posant en risc la integritat moral i física de més menors» en lloc de prendre mesures «per protegir» els alumnes. Aquesta decisió va suposar que Linares deixés Premià de Mar (Maresme) i s’instal·lés a Montcada i Reixac (Vallès Occidental), on va continuar abusant d’alumnes, alguns dels quals són companys de promoció dels signants.

Notícies relacionades

La missiva que han compartit a través de les seves xarxes socials diversos estudiants finalitza remarcant que «el motor» que els ha empès a «escriure» aquestes línies és el d’«abraçar i acompanyar el dolorosíssim testimoni d’Alejandro Palomas i el de qualsevol alumne que, havent-se sentit preparat o no per compartir la seva vivència, se sentís vulnerat pel comportament d’aquest docent».

Finalment, la carta, que es difon amb els ‘hashtag’ #lasallemontcada i #elsilencioescómplice, finalitza assegurant que se senten «tristos, remoguts, confosos», que s’estan fent «moltes preguntes els últims dies» i conclouen que per a ells «el silenci» de tots aquests anys ha fet «còmplices» els qui sabien què passava i no van dir res.