Pel cas de Montcada

La fiscalia obre una altra investigació contra el pederasta de La Salle

  • Són les segones diligències incoades contra Jesús Linares arran dels testimonis recollits per EL PERIÓDICO

La fiscalia obre una altra investigació contra el pederasta de La Salle

GUILLEM SÀNCHEZ

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dues investigacions sotgen el germà Jesús Linares, el professor de La Salle que va violar l’escriptor Alejandro Palomas. La Fiscalia de Barcelona ha obert un altre procediment contra aquest religiós per, presumptament, haver abusat sexualment d’alumnes d’un centre de Montcada i Reixac (Vallès Occidental), segons han confirmat fonts oficials del ministeri públic. Aquestes diligències s’afegeixen a les incoades contra aquest religiós per actes similars en una escola de Premià de Mar. Malgrat que es tracta del mateix sospitós, el religiós Linares, de 91 anys, per ara les investigacions es tramitaran de forma separada.

Els fets de Montcada i Reixac, revelats també per EL PERIÓDICO, seran investigats a la Fiscalia de Sabadell, mentre que dels esdevinguts a Premià de Mar se’n faran càrrec els seus homòlegs de Mataró. Els fiscals dels dos casos tindran, d’entrada, sis mesos per poder aclarir si el mossèn va cometre o no els atacs contra la llibertat sexual dels estudiants. En aquests casos, el més habitual és que es localitzi les víctimes i se’ls prengui declaració. Ha sigut la mateixa organització religiosa qui hi ha derivat els dos reportatges, i els que va publicar també elDiario.es, a la fiscalia.

El trasllat

Notícies relacionades

Linares va ser traslladat de forma sobtada de Premià de Mar al centre que l’orde religiós té a Montcada i Reixac el 1986, malgrat que havia ascendit a director només tres anys abans. Va exercir de professor ras a La Salle Montcada fins al curs 2003-2004, quan va tornar a La Salle Premià de Mar. La investigació d’aquest diari va revelar en un primer reportatge que durant les dues etapes a Premià, l’anterior a 1986 i la posterior al 2003, Linares va abusar sexualment, almenys, de set exalumnes més, a banda de Palomas. Aquesta notícia, en què s’identificava Linares amb nom i cognom, va sacsejar el passat de l’escola de Montcada, on el religiós havia fet el mateix que a Premià de Mar.

Vuit víctimes més

Aquest diari, després de la publicació, ha entrevistat vuit exalumnes que van patir Linares a Montcada. L’organització de La Salle sabia el 1986 que Linares era un pederasta perquè hi havia denúncies com la de la família d’Alejandro Palomas, que a finals dels anys setanta va acudir a la direcció de l’escola per denunciar-lo, i perquè que aquest mossèn feia tocaments als alumnes era un «secret a crits», segons van afirmar algunes de les seves víctimes. No obstant, La Salle, en lloc d’apartar-lo, el va traslladar a Montcada. També a Montcada hi va haver avisos del que passava, com el testimoni de l’Elena, que va patir els seus abusos en el curs 1995-96, ho va explicar a casa i el seu pare ho va denunciar al llavors director. La Salle, no obstant, va deixar que mantingués contacte amb menors fins que es va jubilar, aproximadament, el 2016 o 2017.