Xacra estructural

Més de 800 menors estan en seguiment per la policia per haver patit violència masclista

  • Els assassinats d’una jove de 17 anys i una altra de 14 fan saltar les alarmes sobre la persistència del maltractament que pateixen les adolescents

Més de 800 menors estan en seguiment per la policia per haver patit violència masclista
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Els recents assassinats d’una jove de 17 anys a Múrcia i una altra de 14 anys a Jaén han tornat a fer saltar les alarmes entorn de la persistència dels comportaments violents i masclistes per part dels més joves. Malgrat que Espanya està a l’avantguarda en mesures legislatives per acabar amb aquesta xacra estructural, la falta d’implantació de l’educació sexual als centres educatius, els models idealitzats de l’amor, les noves tecnologies, l’accés al porno o els discursos negacionistes sobre la violència masclista estan perpetuant les relacions tòxiques entre els joves, segons els experts.

De fet, les Forces de Seguretat tenen en seguiment, després d’haver denunciat algun tipus de maltractament, 836 menors d’entre 14 i 17 anys. D’aquestes, 15 estan catalogades en risc alt; 173, en risc mitjà; 360, en baix i en 288 casos els agents no han apreciat perill, segons les dades del Ministeri de l’Interior a 31 de gener. El problema és que no totes les joves que pateixen violència demanen ajuda formal o ho denuncien. I les enquestes també estan detectant que ha crescut el nombre de joves que nega l’existència de la violència de gènere o la minimitza. Segons l’últim estudi de la Fundació d’Ajuda contra la Drogoaddicció (FAD), un de cada cinc adolescents i joves homes de 15 a 29 anys opina que aquest problema no existeix o és un «invent ideològic»; mentre que el 2019 aquest percentatge era del 12%.

La investigació assenyala també que un 18% dels homes reconeix que és normal mirar el mòbil de la parella, davant el 12,7% d’elles. I que tres de cada 10 nois consideren que una parella necessàriament limita la teva llibertat i normalitzen la presència de gelosia com a «prova d’amor» (28% entre ells, 15% entre elles). 

El negacionisme

Aquesta situació s’ha vist abonada, segons ha denunciat aquest dimecres la delegada del Govern contra la violència masclista, Victoria Rosell, pels discursos negacionistes que abunden a les xarxes socials en els últims anys. «És tremendament perillós per a la joventut, per a un futur sense violència de gènere i per a les nostres filles els missatges que encoratgen el masclisme i el negacionisme entre la joventut, perquè el silenci és el millor còmplice de la violència de gènere», ha assenyalat en una compareixença on ha destacat que són 12 les víctimes menors d’edat assassinades per les seves parelles exparelles des de l’any 2003.

Així mateix, ha recordat que la prevalença de l’assetjament sexual entre les dones de 16 a 24 anys és molt superior al de les dones de 25 o més anys: el 60,5% l’han patit en alguna ocasió i el 34,7% abans de complir els 15 anys davant el 38% i el 16,6%, respectivament, de les dones de 25 o més anys, segons la macroenquesta del 2019. 

Feminicidi sexual

Notícies relacionades

Rosell també ha assenyalat que si es confirma que hi ha hagut algun tipus de relació sexual prèvia a l’assassinat de la nena de 14 anys a Alcalá la Real, Jaén, per part d’un jove de 22 anys i entre tots dos no hi havia una relació sentimental, seria catalogat com un feminicidi sexual en la nova estadística que està preparant el Govern i que recollirà els homicidis masclistes que no es produeixen en l’àmbit de la parella.

Així mateix, Rosell s’ha mostrat partidària de reforçar les campanyes de conscienciació i els recursos amb els quals compta la Delegació, com el telèfon 016 d’atenció a les víctimes, perquè tots «influeixen en la reducció de la violència». Referent a això, ha destacat que ha augmentat un 35% les trucades al 016 el mes de gener, respecte al mateix període de l’any passat.