pederàstia a l’escola

La fiscalia obre una investigació pels abusos a la Salle de Premià

  • EL PERIÓDICO va revelar el testimoni de set exalumnes del mateix professor que va violar l’escriptor Alejando Palomas

La fiscalia obre una investigació pels abusos a la Salle de Premià
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha obert una investigació arran de la informació publicada per EL PERIÓDICO i que recollia el testimoni de set noves víctimes de la pederàstia de l’exprofessor de la Salle Premià de Mar, Jesús Linares, el mateix que va abusar sexualment i va violar l’escriptor Alejandro Palomas quan tenia 8 anys, segons fonts del ministeri públic. Aquest dijous l’Institut dels Germans de les Escoles Cristianes (la Salle) va remetre a la fiscalia de la capital catalana els articles publicats per aquest diari i el Diario.es, que ha donat peu que s’incoï unes diligències per aclarir l’assumpte de fets comesos en les dècades dels 70, 80 i 2000 en aquest centre docent.

Després de la incoació del procediment judicial, s’ha remès el cas a la Fiscalia de Mataró, que és el que s’encarregarà de posar en marxa les indagacions. L’habitual en aquests casos és que a través de la policia s’intenti localitzar els testimonis recollits per aquest diari per prendre’ls declaració. Posteriorment, si es considera que s’ha comès delicte i aquest no està prescrit (hi ha casos que no ho estan), l’acusació pública haurà de decidir si presenta querella o denúncia al jutjat de guàrdia. Un jutjat de Mataró ja ha iniciat una causa per la denúncia interposada per Alejandro Palomas.

En aquest supòsit, el togat ha obtingut l’opinió del fiscal sobre si els abusos que va patir l’escriptor han prescrit, per la qual cosa no podrien ser perseguits, o no. La possibilitat que es pugui investigar a fons és remota, ja que els abusos descrits van passar gairebé fa 50 anys.

Un testimoni revelador

El testimoni d’Alejandro Palomas, que fa dues setmanes va fer públics els greus abusos sexuals que va patir per part de Linares durant la seva escolarització a l’escola de Premià de Mar, va animar la resta de les víctimes i exalumnes que ara han decidit parlar testimoni. Linares, que actualment té 91 anys, viu en una residència. Va deixar l’escola fa set o vuit anys, però va estar en contacte amb menors fins aleshores. Dos dels testimonis publicats per aquest diari refereixen abusos ocorreguts en la dècada del 2000 que possiblement no estiguin prescrits i, per tant, podran ser investigats.

La responsable de relacions institucionals de la Salle, Isabel Llauger, ha remarcat que la germandat té «la total col·laboració» per aportar «la informació de la qual disposin» després d’obrir fa deu dies una investigació interna per la denúncia per abusos que va formular públicament l’escriptor Alejandro Palomas.

Possible encobriment

Notícies relacionades

Els nous testimonis obtinguts en una investigació d’EL PERIÓDICO han aconseguit que aflori com la institució religiosa va encobrir Linares, des de principis dels setanta i fins gairebé l’actualitat. Una història que no consta en el llibre ‘Cent Anys de la Salle Premià de Mar’ que va escriure el mateix Linares, un membre destacat de la comunitat.

Intens, egòlatra, amigable i manipulador, aquest exdocent va arribar a la Salle de Premià a finals dels seixanta. Com la resta de germans, residia dins de l’edifici de tres plantes que l’orde religiós, de matriu francesa, va aixecar a principis de segle al costat del mar. Al pis superior hi havia les habitacions de la comunitat i en els dos inferiors, les aules de primer a vuitè d’EGB. Linares era professor de Llengua i Literatura Castellana. També era el responsable de la infermeria i l’impulsor de l’equip de futbol de l’escola.