El curs 2022-23 a Catalunya

El Govern xifra en 12 milions d’euros el cost de les extraescolars gratis del setembre

  • Aragonès afirma que el canvi del calendari escolar és una «decisió política» i que ara es dialogarà amb la comunitat educativa

  • Els sindicats convoquen aquest dijous una concentració davant Educació en protesta per una mesura «unilateral»

El Govern xifra en 12 milions d’euros el cost de les extraescolars gratis del setembre

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha xifrat en 12 milions d’euros el cost de finançar l’hora d’activitats extraescolars el setembre a tots els centres educatius de Catalunya per garantir que els alumnes que ho vulguin es puguin quedar a l’escola entre les 15.30 i les 16.30 hores. És una «primera estimació» que Aragonès ha avançat aquest dimecres en una entrevista a ‘Els matins’ de TV-3.

Fins ara el Departament d’Educació no havia apuntat públicament cap xifra després que el conseller Josep Gonzàlez-Cambray es comprometés, poc després d’anunciar amb el president l’avançament de l’inici del curs escolar i la jornada intensiva de 09.00 a 13.00 h al setembre per a infantil i primària, i davant les protestes de part de la comunitat educativa, que malgrat que les hores lectives serien de 09.00 a 13.00, els alumnes es podrien quedar al centre fins a les 16.30 hores com sempre, tenint en compte que de 13.00 a 15.30 es mantenia el servei de menjador i que de 15.30 a 16.30 les escoles organitzarien activitats d’oci que pagaria el departament.

Educació ja havia negat que aquesta fos una mesura improvisada i Aragonès ha assegurat avui que sí que hi ha pressupost i que aquests 12 milions sortiran del pressupost del departament, que per aquest 2022 és de 6.600 milions d’euros. «Hi ha marge per fer ajustos», ha assenyalat el president, sense afegir en què consistiran aquests «ajustos».

Aragonès ha tornat a defensar l’avançament del curs escolar, una «molt bona proposta» davant el fet que Catalunya té «les vacances d’estiu més llargues d’Europa, cosa que afecta el rendiment dels alumnes especialment vulnerables, amb unes famílies que no els poden proporcionar activitats d’oci. És una mesura equitativa», ha insistit.

Protesta unitària

Notícies relacionades

Preguntat pel malestar que hi ha en la comunitat educativa per l’anunci sorpresa del canvi de calendari, i concretament en el Consell Escolar, l’òrgan consultiu a qui no es va consultar, Aragonès ha argumentat que el Govern ha pres una «decisió política» perquè és qui té la «responsabilitat última» i que a partir d’aquí es dialogarà amb la comunitat educativa. «Si volem fer canvis hi ha d’haver iniciativa política i responsabilitat, i d’això n’hi ha. Estem disposats a millorar però amb mesures clares», ha afegit.

Paraules que no sembla que hagin de calmar els ànims. Els cinc sindicats presents a la taula sectorial d’educació (USTEC·STEs(IAC), CCOO, Intersindical-CSC, ASPEPC i UGT) han convocat per aquest dijous a les 10.30 h una concentració a les portes del departament, a la Via Augusta de Barcelona, en protesta per les «decisions unilaterals» de la conselleria pel que fa al canvi del calendari escolar. «Segons sembla, per aquest Govern no és prioritari parlar ni consensuar les seves propostes, ni amb els sindicats ni amb ningú de la comunitat educativa», denuncien des de la UGT.