Per provar un fàrmac

Científics i oenagés de diversos països demanen parar l’experiment amb gossos beagle

Carta oberta dirigida al Govern, al Govern i a la Universitat de Barcelona

Científics i oenagés de diversos països demanen parar l’experiment amb gossos beagle
3
Es llegeix en minuts
EFE

Aquest divendres una vintena de científics de diversos països i cinc oenagés han publicat una carta oberta dirigida al Govern de Catalunya, al Govern i a la Universitat de Barcelona per reclamar que detinguin els experiments amb 38 gossos beagle, dels quals 32 seran sacrificats després de provar en ells un nou fàrmac.

El grup de científics, entre els que figura el doctor Luis Falcon, president de GNU Solidario, i les oenagés Recerca Sense Experimentació Animal (ISEA), GNU Solidario, Franz Weber Foundation, Animal Free Research i Plant-Based Health Professionals, proposen obrir un debat públic amb representants de la universitat i de la Generalitat.

A la carta denuncien que cada any s’utilitza més d’un milió d’animals en tota classe d’assajos, en què es practiquen actes «cruels, ineficaços i poc fiables» que acaben generant «traumes físics i emocionals», amb una alta taxa de mort, i asseguren que «al voltant del 96% d’aquests experiments resulten un fracàs».

«La ciència s’ha d’adonar que els humans són molt diferents d’altres espècies», afirma la carta, que qüestiona la posició de la Universitat de Barcelona sobre la suposada necessitat d’utilitzar animals vius per a aquesta recerca amb 38 gossos beagle, i la contractació d’una empresa, Vivotecnia, implicada en una investigació en el seu laboratori de Madrid, en el qual «es van documentar actes de crueltat extrema».

En vista de la continuïtat dels tests amb animals, els investigadors signants defensen els «grans avenços en els mètodes de recerca sense animals que estan dissenyats per beneficiar als humans» i posen com a exemple «els models informàtics, la intel·ligència artificial i els òrgans en un xip».

«Recerca més fiable»

Així mateix reclamen «invertir en aquests mètodes» per produir «una recerca biomèdica més fiable, però també una societat més sana, humana, respectuosa i empàtica».

La carta recorda dues fites de rellevància sobre la sintiència animal: la Declaració de Cambridge del 2012, que afirma que els humans no són els únics que tenen els substrats neurològics que generen la consciència, i la Declaració de Toló del 2019, que remarca que els animals han de ser considerats universalment com a persones i no com a coses.

Els dos manifestos, també subscrits per professionals d’institucions com el MIT, l’Institut de Tecnologia de Califòrnia o l’Institut Max Planck serveixen als signants de la carta per reclamar la paralització de l’experiment impulsat pel Ministeri de Ciència des d’una empresa establerta al Parc Científic de Barcelona i que es portarà a terme el març als laboratoris de Vivotecnia a Madrid.

També demanen l’alliberament dels gossos i la conversió de la Universitat de Barcelona «en una institució de referència en l’adopció de ciència avançada i oberta i de tecnologia rellevant per a l’ésser humà sense l’ús d’animals no humans».

Petició de debat públic

Notícies relacionades

Luis Falcón, un dels signants de la missiva, planteja la necessitat d’un debat públic i obert. «A nosaltres –diu– no ens podran dir que aquests experiments són necessaris des d’un punt de vista científic, pot ser que ho siguin en un sentit burocràtic, però no científic, i molt menys ètic».

El president de GNU Solidario proposa un debat obert entre responsables de la UB i la Generalitat per «parlar d’experiments amb animals i sense ells, amb la societat i la premsa com a testimonis». «Vegem com s’utilitzen els diners públics i en què repercuteixen aquests experiments en la salut humana i per als animals no humans, i després d’això decidim si volem continuar per aquest camí», diu.