DEGÀ DEL COL·LEGI DE FISIOTERAPEUTES DE CATALUNYA

Ramon Aiguadé: «Els fisioterapeutes han de tenir més presència en la sanitat pública»

  • «Es necessiten 2.000 especialistes per complir amb els criteris que ha establert l’OMS»

  • «La nostra professió és clau per rebaixar la pressió sobre el sistema i reduir la despesa farmacèutica»

Ramon Aiguadé: «Els fisioterapeutes han de tenir més presència en la sanitat pública»
3
Es llegeix en minuts

El degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Ramon Aiguadé, considera que la professió era com un gegant adormit, però que cada vegada està més despert. Nascut a Balaguer el 1968, defensa que els més de 12.000 col·legiats i col·legiades haurien d’ocupar més espai i de més visibilitat en el sistema públic de salut.  

-¿Com han afrontat la pandèmia des del col·legi? 

-Amb molta incertesa, però amb una voluntat de servei que crec que ha sigut valorada per la professió. En primer lloc, ens vam centrar a afrontar l’emergència sanitària, activant una comunicació permanent amb els col·legiats i les col·legiades a través de les xarxes socials, aplicacions de missatgeria i mitjans de comunicació. Al cap de poc temps, amb el confinament, vam haver de pensar també en la crisi econòmica, activant línies d’ajudes directes en funció de les nostres possibilitats. 

-¿La covid-19 ha donat més visibilitat a la professió?

-Aquesta és, segurament, una de les poques conclusions positives que ja podem extreure d’aquests dos anys. Els fisioterapeutes som més visibles que mai: hem fet un treball extraordinari a les ucis, en la primera línia de front, que ha sigut reconeguda per tot el món. També hem deixat patent que la fisioteràpia és un servei essencial que cal defensar i introduir en el mateix sistema tant com sigui possible. Ara mateix, les consultes estan plenes. Les seqüeles de la pandèmia s’estan deixant sentir a tots els àmbits i la fisioteràpia té un paper protagonista per lluitar-hi en contra. Per això és tan important que qualsevol ciutadà pugui consultar un fisioterapeuta. 

-Ara mateix, ¿quin és el repte principal que es marca la fisioteràpia com a professió?

-Necessitem incrementar el nombre de fisioterapeutes en el sistema de salut. Si volem seguir els paràmetres de l’OMS, a Catalunya fan falta 2.000 fisioterapeutes. Haurà de ser un creixement gradual, però aquesta inversió inicial tindria un retorn extraordinari a tots els àmbits. D’una banda, el sistema seria més eficient, amb estalvi en ingressos hospitalaris i farmacologia. En un article a ‘The Lancet’ sobre el tractament de l’osteoartritis al Regne Unit, es conclou que cada lliura invertida en fisioteràpia té un retorn d’entre 2,43 i 4 lliures. D’altra banda, universalitzant el tractament de fisioteràpia estem posant el ciutadà al centre del sistema i oferint-li els recursos necessaris per millorar la qualitat de vida. Com més fisioteràpia, millor és la salut i menor despesa farmacèutica.

«La fisioteràpia té un paper protagonista per lluitar contra les seqüeles de la covid-19»

Ramon Aiguadé

-¿Veu factible incorporar 2.000 fisioterapeutes a mitjà termini?

-És necessari fer-ho. Mitjançant la fisioteràpia es pot reduir molt la pressió sobre el sistema de salut. Durant dos anys, els professionals han realitzat un esforç extraordinari per poder fer front a totes les necessitats. Les administracions saben que el sistema ha d’incorporar equips multidisciplinaris que siguin capaços de descarregar les hores de treball de metges i infermeres. En tenim un exemple a França, que ha iniciat una prova pilot per facilitar la derivació directa a fisioteràpia. Això vol dir que si tens, per exemple, un símptoma vinculat a alguna malaltia com artritis, pots anar directament a la visita del fisioterapeuta. Un estalvi enorme d’hores i burocràcia.

-¿En quins camps pot actuar la fisioteràpia?

-Definim tres àrees: la prevenció, el tractament de patologies i la recerca de models de vida saludables, tant en l’àmbit de l’esport, com en el de qualsevol malaltia de l’aparell locomotor –artrosi o artritis– o en l’àmbit geriàtric, per prevenir el deteriorament muscular. Al col·legi tenim comissions sobre fisioteràpia oncològica, pediàtrica, cardiorespiratòria.... La ciutadania ha de conèixer tot aquest potencial.

Notícies relacionades

-Un dels seus objectius és la lluita contra l’intrusisme. ¿Com valora la situació actual?

-Per exercir la fisioteràpia has de complir unes exigències; per començar, obtenir el grau universitari, però també col·legiar-te. Nosaltres vetllem per la bona salut de la professió i l’intrusisme és una competència que ens fa mal a nosaltres, però també als ciutadans. Tenim una comissió que lluita contra l’intrusisme i som actius en la denúncia de males praxis, i també en la divulgació perquè els ciutadans sàpiguen la importància d’escollir fisioterapeutes col·legiats, garantia de professionalitat.