POSTGRAU EN PRÀCTICA JURÍDICA EPJ-ICAB

La formació de l’advocacia, peça clau en l’exercici de la professió

La pròxima edició d’aquesta formació començarà el dia 7 de març

La formació de l’advocacia, peça clau en l’exercici de la professió
2
Es llegeix en minuts

«No m’imagino exercir l’advocacia sense haver cursat l’Escola de Pràctica Jurídica». Amb aquestes paraules descriu un exalumne d’aquest programa formatiu el seu pas pel Postgrau en Pràctica Jurídica (EPJ) del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, que ofereix la simbiosi perfecta entre els coneixements jurídics i l’aplicació pràctica, proporcionant a l’ alumnat les eines necessàries per a l’exercici professional.

Entre l’ampli catàleg formatiu destaca el Postgrau en Pràctica Jurídica, imprescindible per a l’exercici de la professió. Els coneixements que s’adquireixen a les facultats de Dret estan orientats a la formació teòrica de juristes en general i no tenen en compte les peculiaritats de la professió. L’objectiu, per tant, del Postgrau en Pràctica Jurídica de l’ICAB és dotar les persones titulades de les habilitats i les experiències necessàries per convertir-se en professionals preparats per exercir com a tals. 

La trajectòria acumulada per l’Escola de Pràctica Jurídica de l’ICAB, des de fa 50 anys, demostra que la millor metodologia formativa és la que posa l’advocacia en contacte amb la realitat professional a través de simulacions i de casos reals. A més, els professors que imparteixen les matèries són advocats i advocades en exercici amb experiència al món professional. 

A l’Escola de Pràctica Jurídica s’aborden totes les especialitats. L’alumnat pot escollir dues de les set matèries (civil, penal, laboral, administratiu, mercantil, família i financer) en un doble format: de manera presencial o ‘online’ (l’edició ‘online’ està oberta a persones titulades en Dret de tot Espanya). L’alumnat treballa sobre supòsits reals, intervenen en simulacions de judicis, poden fer voluntàriament pràctiques en despatxos i es traslladen a l’Escola Judicial, on intervenen defensant casos davant professionals de la judicatura. La pròxima edició del curs de Postgrau en Pràctica Jurídica EPJ-ICAB comença el 7 de març. 

Notícies relacionades

El seguiment de les novetats jurídiques, tant legislatives com jurisprudencials, obliga els professionals del dret a fer una constant actualització dels seus coneixements que els permetin estar alineats amb els reptes que exigeixen els temps. Per això, una de les funcions principals de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona –a més de gestionar i proveir els serveis d’assistència jurídica gratuïta que garanteixin el dret de defensa de la ciutadania–, és la d’ordenar l’exercici de la professió, defensar els drets i interessos de les persones col·legiades i fomentar la formació permanent de l’advocacia. 

D’això s’ocupa la Comissió de Cultura de l’ICAB, que té com a missió posar a l’abast de les persones lletrades l’accés a un aprenentatge i actualització contínuus, així com la introducció a diferents matèries per als qui s’inicien en la professió o totes aquelles persones que ho requereixin. Aquesta àrea està formada per 26 seccions o grups de treball, que representen les principals especialitats del dret i que s’encarreguen d’organitzar diverses activitats formatives que tenen a veure tant amb les diferents matèries d’especialització com amb altres temes d’interès o actualitat. La formació s’ofereix en diferents formats: congressos, cursos, conferències, taules rodones, tallers, jornades, seminaris... En aquests s’aborden disciplines i competències estrictament jurídiques i d’altres de complementàries, com la gestió empresarial, secretariat jurídic, oratòria, comunicació... 

De la facultat de dret a la pràctica de l’advocacia