Investigació en marxa

La fiscalia diu que el geriàtric de Tremp va anotar preses de temperatura d’avis morts per covid

Tremp  Pallars Jussa  Lleida  01-12-2020    La residencia geriatrica de Tremp (Fundacio Fiella-Sant Hospital de Tremp) ha sofert un brot important de COVID19 amb moltes defuncions      Tresllat en ambulancia d un dels residents a l hospital     Foto  Jordi V  Pou

Tremp Pallars Jussa Lleida 01-12-2020 La residencia geriatrica de Tremp (Fundacio Fiella-Sant Hospital de Tremp) ha sofert un brot important de COVID19 amb moltes defuncions Tresllat en ambulancia d un dels residents a l hospital Foto Jordi V Pou / Foto Jordi V Pou

2
Es llegeix en minuts
EFE

La residència Fiella de Tremp (Lleida), on van morir per covid 64 interns i que la fiscalia ha denunciat pels delictes d’homicidi imprudent, tracte degradant i contra la seguretat a la feina, va anotar registres de temperatures d’usuaris ja morts, a qui va privar d’una «assistència mèdica adequada».

Segons es desprèn de la denúncia de la fiscalia, els residents van ser exposats a un «tracte inadequat» al no evitar-se el seu contagi, obligant-los a estar amb residents malalts. En aquest sentit, també investiguen si realment van rebre l’atenció que necessitaven, si van tenir falta de cura, alimentació i neteja i, fins i tot, van passar fred i set.

Així mateix, se’ls va impedir el contacte amb els familiars en els últims moments de la seva vida, els qui «els haurien pogut procurar aquesta pau que necessitaven», segons la fiscalia.

En relació amb els familiars, en la denúncia s’explica que alguns d’ells van passar dies sense tenir cap notícia dels seus pròxims i que, de fet, alguns van ser informats que es trobaven en bon estat quan en realitat ja havia mort.

Sense protocol

La inexistència d’un protocol de defunció va provocar que alguns perjudicats es van assabentar de la mort dels familiars per la funerària, per gent del poble o per voluntaris del centre.

Per això, algunes famílies van decidir entrar pel seu propi peu a la residència i buscar els seus parents entre les diferents habitacions, «on els van trobar èxitus», i alguns es van veure «obligats a recuperar els cadàvers pels seus propis mitjans».

La denúncia de la fiscalia acusa la directora de la residència i el responsable higienicosanitari per concórrer en «gravíssimes disfuncions» i dèficits organitzatius, amb «decisiva influència» en el contagi de 42 treballadors d’un total de 65, i en la mort de 64 dels 142 residents, entre el 22 de novembre i el 25 de desembre del 2020.

Notícies relacionades

Més enllà d’això, la denúncia també inclou irregularitats relacionades amb l’incompliment del Pla de Contingència; la falta de previsió, control i supervisió de la direcció, i la no assumpció de les recomanacions efectuades pel Departament de Salut.

De fet, afirmen que «s’han constatat greus defectes en la sectorització dels positius, en l’ús dels equips de protecció individual pels treballadors (epis), en el tractament d’aliments, vestuari i residus, i, molt especialment, en l’assistència sanitària als contagiats».